Bog

Midlertidig opvartning

Af (
2021
)

Anmeldelse

Midlertidig opvartning

29 jun.21

Menneskeskæbners glæder og sorger bag hækkene i en haveforening. Det er både tragikomisk, alvorsfuldt og med et godt blik for livets store og små udsving.

Fællesskab må være nøgleordet for en haveforening, hvor der er fælles arbejdsdage, sociale arrangementer og retningslinjer at følge, men selvom romanens persongalleri bor tæt, er det de færreste beboere, der har indblik i, hvad der foregår på den anden side af hækken. I Bergfjords novellesamling ’Midlertidig opvartning’ får læseren et smugkig ind bag hækken og facaden, når hun inviterer læseren ind i 13 menneskers tilværelse i en haveforening på Vestegnen. Beboernes veje krydses perifert, mens det primære er små enkeltstående eksistentielle nedslag i disse almindelige menneskers liv.

Vi møder blandt andet den modne mand Åge i kørestol, som har kræft og er blevet bitter på livet og alle omkring sig. Han er dybt afhængig af sine kone og til fællesspisning og banko i haveforeningen placeres han ufrivilligt mellem et lesbisk par og muslimen Massoud, som forærer sin præmie til Åge: "Hamburgerryggen ligger tungt i hans skød. Den ruller frem og tilbage, når Birthe skubber ham over en forhindring i græsset. Han prøver at lægge en hånd på den, mærker hvor træt han er, hvor stor en anstrengelse det er bare at være ude nogle timer. Måske bliver det ikke til noget med en tur på bordel. Han bliver helt trist ved tanken om, at han nok har fået suttet pik for sidste gang. […] Han væmmes pludselig ved hamburgerryggen, en kold klump saltet kød, som en død baby rullet ind i plastik."

I en anden novelle møder vi Leonora, som skal passe naboens nye kærestes chinchillaer, mens de er på ferie. Man fornemmer straks, at der er en uudtalt relation mellem Leonora og naboen i den lille detalje, at han altid køber et franskbrød med til hende fra bageren og lægger det udenfor hendes havelåge, mens hun stikker avisens sportssektion ind i hans havelåge. En flygtig udveksling uden personlig kontakt og alligevel siger det et og andet, da udvekslingen sættes på pause, idet naboens kæreste rykker ind. Men snart efter er både kæresten og chinchillaerne strøget, og Leonora deler igen sportssektionen med naboen.

I den mere alvorstunge ende møder vi krigsveteranen med PTSD, som i forsøget på at flygte fra sig selv og sine dæmoner ender med at være årsag til andres mareridt, og den ængstelige kvinde, der gemmer sig for sin voldelige ekskæreste. Og i den overnaturlige ender en kvinde med at blive invaderet af dræbersnegle med en vild orgasme til følge. Sissel Bergfjord zoomer fermt ind på livets trivialiteter såvel som sindstilstande hos dem, der er tynget af noget voldsomt. Det er både tragikomisk, alvorsfuldt og med et godt blik for livets store og små udsving på en hed sommerdag i haveforeningen på Vestegnen.

Bogdetaljer

Forlag
Ombelico
Faustnummer
38914359
ISBN
9788797285800
Antal sider
207

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer