Bog

Maid : hårdt arbejde, lav løn og en mors kamp for at overleve

Af (
2022
)

Anmeldelse

Maid : hårdt arbejde, lav løn og en mors kamp for at overleve

21 jun.22

Bevægende erindringsroman om et liv som enlig mor, der gør rent i andres huse til en absurd lav timeløn. Bogen bag Netflix-serien.

Stephanie Land får barn med sin voldelige mand Jamie, og det varer ikke længe, før hun lader sig skille fra ham og flytter med deres lille datter Mia. Stephanie skal nu klare sig i et samfund, der har mange holdninger til, hvordan man passer sit barn, samt med en eksmand som, når han passer Mia, forsøger at gøre hende afhængig af ham.

Da Stephanie flytter fra Jamie, må hun bo på krisecenter, mens hun klamrer sig til forældremyndigheden. Hun flytter rundt nogle gange, den ene gang flytter de ind hos landmanden Travis, som dog ikke kan ikke acceptere, at Stephanie arbejder udenfor hjemmet. Da hun rejser fra Travis, må hun nu gøre langt flere huse rene, fordi børnebidraget fra Jamie nærmest kun dækker hendes benzinudgifter.

Stephanie betaler ofte sine varer med madkuponer og må derfor stiltiende acceptere, at andre mennesker kommenterer på hendes indkøb og udskammer hende. Mia får gentagne gange bihulebetændelse, fordi den billige etværelseslejlighed, de bor i, er fyldt med skimmelsvamp. Stephanie har ikke råd til at melde sig syg fra sit rengøringsjob endsige at købe dyr medicin. Da lægen råder hende til at flytte for Mias skyld, og Stephanie må sige, at hun ikke har råd, får hun blot beskeden ”Hun har brug for, at du gør det bedre!”

Stephanies liv handler udelukkende om at knokle med at gøre rent for andre, elske sin datter og bekymre sig om, hvordan hun kan betale helt almindelige fornødenheder. Meget imponerende er historien blottet for selvmedlidenhed, men spækket med et meget nuanceret syn på livet. Romanen er desuden et stærkt modsvar til de mennesker, der mener, at folk, der lever under fattigdomsgrænsen, enten er intellektuelt udfordrede eller dovne.

Fortællingen er en nærmest undskyldende beretning, som fortælles med en klar stemme, og Stephanie dvæler ved de huse, hun navngav, da hun gjorde rent i dem, og de mennesker der boede i dem, mens hun fortæller om små detaljer, der sammen tegner et klart billede af omkostningerne ved at være fattig. 'Maid' er samtidig en kærlighedshistorie om at elske sin fortryllende lille datter, vågne med hendes små arme om halsen indhyllet i kærlighed og om at være til stede så intenst, at hun føler en nærmest rasende kærlighed til hvert eneste lykkeligt øjeblik i deres lille hjem. 

Bogdetaljer

Forlag
Memoris
Oversætter
Jacob Giese
Faustnummer
62702184
ISBN
9788794020701
Antal sider
315

Tema

Tema

Klassesamfundet

En strøm af aktuelle bøger sætter på ny spot på klassesamfundet og giver os personlige fortællinger fra det ulige samfund.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer