Bog

Lad stregerne tale : om bladtegneren og plakatkunstneren Otto Nielsen

Af (
2020
)

Anmeldelse

Lad stregerne tale: om bladtegneren og plakatkunstneren Otto Nielsen af Conny og Torben Wolsted

18 nov.20

En omfattende og utrolig smuk biografi, der viser Otto Nielsens farvestrålende og ekspressive tegninger og manden bag.

Otto Nielsen, (1916-2000), elskede at tegne. Han blev uddannet på Gustav Bachmanns Tegneakademi i Aarhus og begyndte at arbejde som reklametegner, før han i midten af 1940'erne begyndte at tegne plakater. Otto Nielsen producerede i alt 100 plakater, hvoraf plakaterne til flyselskabet SAS står bemærkelsesværdigt frem i hans karriere.

Gennem sit liv har Otto Nielsen skabt en overflod af tegninger og malerier, og hans liv og skaberværk er nu blevet formet i en smuk biografi af kunstnerens nevø og hans kone. Forfatterne af biografien har udvalgt 200 af de bedste kunstneriske arbejder og afspejler hans store livsglæde, humor og kærlighed til verden.

Otto Nielsens ekspressive illustrationer er en farveeksplosion, og selvom motiverne til tider er abstrakte, tager de udgangspunkt i noget konkret. Farver var Otto Nielsens store passion, og funktionaliteten i hans hjem måtte ofte vige pladsen til fordel for farverne, da farverne og kunsten skabte Otto Nielsens livsværdi. Den gjorde, at han rejste verden rundt, hvor han fandt en særlig meditativ ro til at tegne:

”Jeg har altid haft en bestemt leveregel: Få mest muligt ud af nu’et, hvor du end befinder dig på kloden. Det er ikke noget populært standpunkt for tiden, men jeg vover alligevel at sige det: Jeg bekymrer mig meget lidt om i morgen og slet ikke om fremtiden. Vi gør os en masse unødige bekymringer lang tid før, vi har brug for det.”

Otto Nielsen var sin egen værste kritiker og syntes aldrig, at han gjorde det helt godt nok. Når han arbejdede på større opgaver, lukkede han sig inde og arbejdede i døgndrift. Han var glad for, at folk kunne lide hans arbejde, men han var ret uimponeret over sig selv, hvilket bogen giver et ærligt indblik i. Den formår at fortælle Otto Nielsens liv, karriere og betydning for dansk kultur med en særlig omfattende indlevelse, hvor man kommer helt tæt på manden bag plakaterne. En tilgang han selv arbejdede og levede efter: ”De nære ting er min livret, skønheden omkring os er hvermandseje. Jeg ulejliger mig kun med at tælle de lyse timer”.

En virkelig smuk og nærværende biografi om en kunstner, der har haft stor betydning for dansk billedkunst.

Bogdetaljer

Forlag
Gad
Faustnummer
48905498
ISBN
9788712060598
Antal sider
219

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer