Bog

Kortlægningen af Danmark : op til midten af 1800-tallet

Af (
2019
)

Anmeldelse

Kortlægningen af Danmark : op til midten af 1800-tallet af Peder Dam

24 maj.20

Imponerede og omfangsrigt værk med mere end 200 historiske kort giver et interessant indblik i storpolitik og kartografi.

’Kortlægningen af Danmark’ er en massiv udgivelse, der er en pryd for enhver bogelskers reol. Bogen indeholder en guldgrube af viden for kortentusiaster og videbegærlige og afdækker kartografiens Danmarkshistorie fra 1400-tallet til starten af 1800-tallet, fra omridset af Danmark tog sin spæde form til den endelige opmåling var afsluttet af Videnskabernes Selskab.

Peder Dam er uddannet historiker og geograf og er i dag museumsinspektør ved Odens Bys Museer. I denne bog deler han generøst ud af sin enorme viden om kartografer, opmålingsmetoder og selvfølgelig kort fra bykort til landkort over Danmark, Norge og Skandinavien, Slesvig-Holsten, de nordatlantiske besiddelser og de danske kolonier i Vestindien, Guldkysten og Indien.

Værket indledes med en dybdegående afdækning af kartografiens historie og udreder, hvordan udviklingen inden for kortproduktion er forløbet lige fra de første forhistoriske kort ridset i mammuttænder til opmålingen af verden for alvor tog fart med hjælp fra skriftsprogets, geometriens og matematikkens udbredelse fra Mesopotamien til Egypten, Grækenland og Romerriget. Korthistorien er derfor også et særdeles spændende vidnesbyrd om menneskets higen efter oplysning og nye opdagelser, samt hvordan kort blev til strategiske våben.

Bogen giver en kronologisk gennemgang af kortenes historie, men fungerer samtidig som inspirerende opslagsværk og duperende flot coffe table book. Flere af kortene findes i Det Kgl. Biblioteks kortsamling, herunder den digitale samling.

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt og Ringhof
Faustnummer
47096723
ISBN
9788711538951
Antal sider
399

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer