Bog

Kongerigets stamsteder

Af (
2023
)

Anmeldelse

Kongerigets stamsteder

09 jan.24

Ualmindelig flot, velportrætteret og kærlig bog om 120 brune værtshuse, der skiller sig ud. For alle med interesse i mennekser

Fælles for de mennesker, vi præsenteres for i bogen, er, at de giver sig tid til at fortælle historier og lytte. Rundturen mellem værtshusene præsenteres i en stor rød bog med indfarvede sider og indgraveringer, som er himmelråbende smuk. 

Pia ejer "Bræddehytten" i Hobro, hvor vi møder landevejsridderen "Søforklaring" med sin hund samt kammeraten "Finn Fem Fejl". På "Kommandobroen" i Struer hjælper Betina sine gæster med et opkald til kommunen. Sidste år gav værtshuset 37.000 kr. til velgørenhed "for at gøre noget for fællesskabet". På "Banegårdsrestaurationen" i Odder er der trygt og rart, og her stikker man en hånd i vejret, hvis man vil bestille, for her er ingen bar, man kan stå ved. "Cirkuskroen" i Aarhus har fire klokker, man kan ringe med, men man skal passe på, hvilken en man vælger, for det kan koste dyrt at ringe med klokken på væggen. Værtshuset "Den sjove bodega" i Ørsted gemmer på en kærlighedshistorie. "Færgekroen" i Grenaa har deres egen Robert de Niro, der i virkeligheden hedder "Sveske". "Congo Bar" i Vojens ejes af det vietnamesiske par Kim og Tot, og de drager omsorg for gæsterne. På "Hjorten" i Haderslev hænger et skilt med teksten: ”Gæsterne bedes venligt holde kæft når værten taler”.

Der er westerntema i Nyborg på "Rio Bravo", og på "Røde Kro" i Bogense har katten Fru Knudsen sin faste stol i baren. "Skænkestuen" i Kerteminde er Danmarks ældste serveringssted, og på "Bodega Bajonetten" i Hundested møder vi Palle, der viser sin ene balle frem, der prydes af en tatovering med navnet Anita. Vi møder Lille John på "Jernstangen" i Hillerød, hvor julepynten hænger fremme hele året, "for når det har været påske, er det alligevel snart J-dag". I Charlottenlund på "Bodega Bryggerhesten" er der en regel om ingen telefoner. "Bentes plads" finder man på "Chimpansen Bodega" i Taastrup, og bogens værtshusturne slutter på Bornholm og Færøerne samt i Grønland

Forfatterne har tidligere udgivet ’Stamsteder’, der foregår på værtshuse i København. ’Kongerigets stamsteder’ er en ustoppelig bog, der indeholder indblik i adskillige historier fra hele Danmark. Gennem en kort tekst har forfatterne indfanget de enkelte værtshuses særlige atmosfære, prioriteter og den kærlighed til mennesker, som er fælles for stederne. Ofte repræsenterer værtshuset tryghed og udgør basen for den daglige kontakt til verden.

Forfatterne har undersøgt forskelle og ligheder mellem lokaliteterne, der er fordelt på 11 områder, og de forrygende præsentationer understøttes af skønne fotografier både af stedet, men også af stamgæsterne, og man møder mange liv, der er forvaltet på forskellig vis. 

 

Bogdetaljer

Forlag
Salvador
Faustnummer
137607247
ISBN
9788797098844
Antal sider
653

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer