Bog

Katte især

Af (
1977
)

Anmeldelse

Katte især af Doris Lessing

01 okt.07

Det er en alsidig samling kattebilleder, de er ikke søde og indtagende, slet ikke. De er ikke hyggelæsning, det er den rå og usminkede hverdag.  

Anbefalet af bibliotekar Beth Høst, Furesø Bibliotekerne

Denne lille specialitet fra en stor forfatters hånd kan måske betragtes som en bagatel af ’ikke-katte-elskere’. Men den indeholder det hele: skarpe iagttagelser, skarp social bevidsthed og virkelighedsopfattelse.
 
De første skildringer stammer fra Doris Lessings (f. 1919) opvækst på en afrikansk farm. Her var størstedelen af kattebestanden (og de var mange) pludselig ramt af sygdom. Metoden var at samle dyrene, og så en mand med et jagtgevær. Det moderne kattemenneske synker lige engang og læser så videre.
 
Livet i London er ej heller perfekt for en kat, men somrene på landet er bedre og mere humane – eller kattevenlige, kunne man sige.
Vi hører også om den over’menneskelige’ vilje og -kraft, som en kattemor ude fra vildnisset kan vise for at redde sine killinger. Hun går til de mennesker, som hun egentlig ikke har tillid til og beder om hjælp. Og får den.
 
Portrætterne af grå kat og sorte kat er fine, jeg blev lige mindet om ’fordanskerens’ identitet her: Suzanne Brøgger, som i 2001 udgav ’Linda Evangelista Olsen’ .
Her er et uMISkendeligt slægtsskab!
 
To kattepersonligheder beskrives så indgående, så jeg lader blikket vandre hen på mine egne to, - grå kat: barnlig, opfindsom og humoristisk og  røde kat: målrettet, afbalanceret, overbærende og beskyttende over for makkeren, den evige killing. De har en lidt kærligere omgangstone end Lessings to. Hendes kattes indbyrdes mentale kamp om rangordenen er både ganske tankevækkende beskrevet og ganske jordnært og usentimentalt..
 
Hvor er det udbytterigt at iagttage sådanne skabninger, der har deres helt eget sprog, både sammen og dét, de med stor kreativitet finder ud af, de kan bruge til os, menneskene..
 
Originaludgaven af denne bog udkom i 1967. Læs om den på denne Doris-Lessing-hjemmeside
 
Første udgave på dansk var 1977, og den udkom sidst i 1989. Men den står stadig på mange biblioteker og er absolut et bekendtskab værd for de stadigt flere ’kattemennesker’, der er at finde blandt ’bogmenneskene’.

Lessing, Doris: Katte især. Oversat fra engelsk af Suzanne Brøgger efter 'Particularly cats'. Brøndums Forlag, 1977. 122 sider

Lån bogen på

Bogdetaljer

Forlag
Brøndum
Faustnummer
05197546
ISBN
9788787016179
Antal sider
122

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer