Bog

Kapital og ideologi

Af (
2020
)

Anmeldelse

Kapital og ideologi af Thomas Piketty

27 apr.20

Intet er uvedkommende i Pikettys omfattende analyse af ulighedernes historie.

Dette er efterfølgeren til Kapitalen i det 21. århundrede, og her møder vi den berømte franske økonoms visioner for en bedre og mere retfærdig verden. Thomas Piketty er meget ordrig og omhyggelig, og det hele stiller store krav til læseren. Men heldigvis er han også meget systematisk i sin fremlæggelse af stoffet.

Den store bog starter med at gøre rede for udvalgte ulighedsregimer gennem historien. Forfatteren understreger, hvor vigtigt det er, at man har en baggrund, at man kan sammenligne historiske forløb, og at man i nationerne lærer af hinandens erfaringer. Fx gennemgås Frankrigs og Englands historie, og hvordan ejersamfundene blev udviklet.Man kan desuden læse om ulighedens historie, slavesamfundene, den historisk mest ekstreme ulighed, og om kolonisamfundene. Da vi kommer frem til det 20. århundredes "transformation", bliver det hele meget vedkommende og tæt på.

Del 4, der har overskriften 'At gentænke den politiske konflikts dimensioner', kan hjælpe læseren på vej til at begribe sine aktuelle politiske omgivelser og deres baggrund. Hvor ofte ser man ikke de politiske nyheder i medierne og undres. Hvad er det egentlig, der foregår?
De afsluttende kapitler rummer forfatterens ideer til omfordeling af kapital og hans vision om vælgernes og demokratiets rolle i fremtiden. Her finder man emnet borgerløn, som har skabt store overskrifter i medierne.

Bogen er udstyret med et fremragende system, der for mig fungerede som et intellektuelt klatrestativ, i indledningen er der gennemgang af bogens disposition, foruden en indholdsoversigt, og der er en meget detaljeret indholdsfortegnelse til sidst. Forfatteren siger faktisk i indledningen, at læseren kan vælge sin egen tilgang til bogen og gå lige til det afsluttende afsnit og konklusion. Undervejs i bogen er der opsummeringer for de enkelte afsnit, så man kan vælge disse for ikke at stå helt uforberedt i det sidste afsnit. Alt sammen meget pædagogisk,

Forfatteren går ud ad hver eneste tangent, han kommer forbi, men intet er uvedkommende, man skal som læser bare skærpe sin opmærksomhed. Er man som almindelig læser ikke vant med akademisk sprogbrug, skal koncentrationen yderligere skærpes, men Piketty er en god lærer, han er bare utrolig fokuseret på detaljer. De er naturligvis også vigtige for at give det fulde billede.

Bogdetaljer

Forlag
Djøf
Oversætter
Peer F. Bundgaard
Faustnummer
47847966
ISBN
9788793772229
Antal sider
1035

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer