Bog

Inderkredsen

Af (
2006
)

Anmeldelse

Inderkredsen af T. Coraghessan Boyle

10 jul.06

Et underspillet og ulidenskabeligt, men stærkt foruroligende drama om den pris, de nærmeste betaler for at underkaste sig en karismatisk og genial sexforskers visioner.

Kinsey-rapporterne om mænds og kvinders seksuelle adfærd vakte kolossal opsigt, da de udkom i 1948 og 1953. Manden bag, Alfred.C. Kinsey, fremstilles i denne roman som en ekstremt energisk og engageret, men også magtfuld og manipulerende mand.

Kinsey er sexforsker og kortlægger den menneskelige seksualitet i alle dens afskygninger gennem interviews. Et provokerende projekt i 1940’erne, hvor mange seksuelle lyster undertrykkes. I flere af USAs stater er det ligefrem ulovligt at have sex før ægteskabet eller med én af eget køn.

Kinsey overtaler John Milk til at droppe studierne og blive hans assistent. Milk kan hverken her, eller nogensinde siden, sige nej til den karismatiske mand og går helhjertet ind i projektet.

Efter nogle år med lange arbejdsdage i felten og på kontoret, hvor de indsamlede data bearbejdes, ansætter Kinsey to mandlige assistenter mere og en fotograf. De og deres koner udgør inderkredsen omkring Kinsey-parret Prok og Mac.

Prok har en vision om fri og naturlig sex, og ansporet af ham dyrker inderkredsen sex med hinanden. Milk plages af jalousi, en følelse, der ikke passer ind i visionen. Milks konstante føjen sig efter Prok i dette og i alle andre sammenhænge er en prøvelse for hans ægteskab med Iris.

Beretningen om de mange år, hvor Milk arbejder for Prok og samtidig er kæreste/mand/far, fortælles af Milk. Uden at dramatisere eller reflektere dybere over tingene ser han tilbage på, hvordan projektet udvikler sig, på op- og nedturene i hans forhold til Iris og på sammenkomsterne hos Prok og Mac. Han er en sympatisk og loyal fortæller, men han forstår langtfra altid, hvad der sker under overfladen, eller hvad andre føler eller har som bevæggrunde. Han er blind for, at Prok har haft alt for stor magt over ham.

Temaet er sex, men bogen er ikke erotisk. Den seksuelle adfærd undersøges videnskabeligt, hvilket afspejles i sproget. Eksperimenterne i inderkredsen er heller ikke spor pirrende. 

"Inderkredsen" er en dygtig forfatters psykologiske undersøgelse af, hvad der sættes i gang, når et stadig aktuelt spørgsmål skal afprøves: kan sex og kærlighed holdes adskilt? Og et foruroligende portræt af en genial nøglefigur i den vestlige kulturs historie. 

Oversat af Jan Pock-Steen. People's Press, 2006. 342 sider. Kr 299,-

Bogdetaljer

Forlag
People's Press
Oversætter
Jan Pock-Steen
Faustnummer
26166942
ISBN
9788791812286
Antal sider
395

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer