Bog

I dag skal det være

Af (
2017
)

Anmeldelse

I dag skal det være af Maria Semple

23 okt.17

Maria Semple har skrevet en skarp og morsom roman om en enkelt dag i en kvindes liv. Tempoet er højt, sproget er skarpt, og man er revet med, fra Elanor slår øjnene op. 

Det er en hektisk oplevelse at følge med Elanor på den dag, hvor det hele skal blive bedre. Intentionerne er gode, men så kommer livet i vejen. Det skulle ellers være så godt. Elanor har planer for dagen. I dag vil hun være positiv, handle lokalt, se folk i øjnene, tage yogatøj på og faktisk tage til yoga. Hun vil også spise frokost med en veninde, hun egentlig ikke bryder sig om, for i dag er hun sådan en, der holder aftaler. Men planerne går allerede i vasken, da sønnen Timby må hentes hjem fra skole på grund af en løgn. Og da det så viser sig at Elanors mand, håndkirurgen Joe, har meddelt sit arbejde at han er på ferie, tager dagen en uventet drejning.

Elanors fortid som animator på en tv-serie for børn har ført til et arbejde med en graphic novel (sider herfra er indsat i romanen med rigtig god effekt) om Elanors egen barndom, og et bærende tema i bogen er netop familien. For Elanor havde engang en søster. Nu har hun en perfekt sidekick af en søn, Timby, som tager sin mors neurotiske opførsel lidt oppefra og ned, som når han minder hende om at trække vejret (“Duft til suppen - pust på suppen”). Hun har også, så vidt hun ved, ægtemanden Joe. Som dagen skrider frem, må hun indse, at ligesom hun selv forsøger at leve op til både andres og egne forventninger, gør andre det også.

Maria Semple slog igennem som romanforfatter med ‘Hvor blev du af Bernadette’ og har også skrevet manuskripter til bl.a. ‘Saturday Night Live’ og ‘Arrested Development’, og fortællestilen er da også meget filmisk, og personerne skæve i ordets bedste forstand. Selve romanen foregår over en dag, men der er mange krydsklip tilbage i tiden, så Elanors liv, og også de mennesker hun har i sit liv, folder sig ud for os. Romanen hæver sig dermed over det banale i ikke at nå til yoga, have en ‘frenemy’ og mistænke sin mand for utroskab.

‘I dag skal det være’ er en på en gang sjov og intelligent roman, som jeg strøg igennem. Kombinationen af små clues og spring mellem den hektiske dag, flashbacks til fortiden og formodninger om fremtiden driver historien. Det er både rørende og morsomt.

Bogdetaljer

Forlag
Politikens Forlag
Oversætter
Lisbet Kjær Johansen
Faustnummer
53508782
ISBN
9788740036947
Antal sider
250

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer