Bog

Hva' satan skal vi med stæren. 20 taler

Af (
2009
)

Anmeldelse

Hva' satan skal vi med stæren. 20 taler af Johannes Riis

11 jan.10
AfMorten Bagger
Skribent

20 gode taler om litteratur og forfattere af Gyldendals litterære direktør

Johannes Riis har siden 1994 været litterær direktør hos Gyldendal og har bl.a. holdt sin årlige tale ved efterårsreceptionen, men har også talt ved prisuddelinger og forfatterbegravelser. Han taler i lange sætninger, der ofte egner sig bedre på tryk, men han er alligevel en vældig god taler, der er nuanceret og undertiden skarp.

I sin fine tale ved Peter Seebergs begravelse siger han f.eks.: ”Jeg ville skildre, hvordan han på det naturligste og umærkeligste bemægtigede sig scenen, bemægtigede sig forsamlingen og talte for den til eftertanke eller latter, tit begge dele, talte uden manuskript, uden at docere, og overrumplede alle med sine formuleringers særegenhed og ligesom tøvende, distræt præcision og med den enkle logik, der altid, nå, ja, så godt som altid lå bag selv de mest vidtløftige af hans ideer og planer.” Det er så præcist sagt om Seeberg, der var fantastisk til at bygge luftkasteller, der siden blev til virkelighed.

Om Frank Lasson skriver han lige så præcist, men nok så barsk: ”Når han har fået en idé og sat sig et mål, fx en udgivelse, så er han hverken til at standse eller styre, så baner han sig vej helt frem på prosceniet, helt hen i forreste række, og helst lidt længere endnu. Og dér står han så og formelig dirrer af iver og engagement og utålmodig lyst til at komme i gang, og han ikke så meget som forsøger at skjule, at han fra nu af vil kunne begå både mord og mened for at nå frem til det mål, han har sat sig”

Andre gode taler handler om Hanne-Vibeke Holst, Jakob Ejersbo og Ida Jessen og der er også et velargumenteret angreb på bibliotekerne for at  købe  IT-produkter og -udstyr i alt for høj grad på bøgernes bekostning.

En væsentlig bog, hvis man er interesseret i dansk nutidslitteratur!

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal,
Faustnummer
28095627
Graphic
Sven Reiner Johansen
ISBN
9788702090574
Antal sider
183

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser