Anmeldelse
Gifttræets evangelium af Barbara Kingsolver
- Log ind for at skrive kommentarer
"I begyndelsen var vi i samme båd som Adam og Eva", siger Leah Price. "Jeg troede jeg var død og kommet i helvede", siger Rachel Price et andet sted i bogen. De er to af de fire døtre i den baptistiske missionærfamilie, som i 1959 udsendes fra en lille sydstatsby i USA til Belgisk Congo. Familiens liv - og opløsning - i løbet af det næste år på den fjerntliggende missionsstation midt i junglen følges på skift gennem moderen og de fire piger fra 5 til 15 år.
Faderen, Nathan Price, styrer familien med meget fast, næsten voldelig hånd og bibelcitater, og hans forståelse for de indfødte, som han skal "frelse", er katastrofalt ringe. Men hans stemme hører vi aldrig som fortæller.
Pigerne lærer nødtvungent at undvære den vestlige civilisations goder og nærmer sig sammen med moderen en forståelse af det voldsomme og totalt anderledes kontinent. Rachel er den forfængelige teenagepige, tvillingerne Leah og Adah er henholdsvis superkvik og handicappet, og lille Ruth May betaler den højeste pris.
Alle bliver indsuget af Afrikas storhed og vildskab, som også kryber ind under huden på læseren. De politiske begivenheder omkring uafhængigheden i 1960 akkompagnerer handlingen - Congo som en brik i et grimt storpolitisk spil. Men fokus er hele tiden på personernes handlinger og følelser, som udfoldes i utallige morsomme, rørende, tragiske og hjerteskærende episoder.
Man følger de enkelte familiemedlemmer, også efter at moderen og døtrene tvinges til at forlade landsbyen, da alt er gået galt. Deres meget forskellige livsbaner er for altid præget af deres "annus horribilis".
Barbara Kingsolver har skrevet en på samme tid utroligt underholdende og knugende historie, der ikke let slipper sit tag i læseren. Hun har en uddannelse som biolog og videnskabsjournalist bag sig, og hun gør brug af begge dele i de billed- og sansemættede og sprogligt meget veloplagte beskrivelser.
Kingsolver har selv boet i Afrika i en periode som barn, men pointerer, at hun aldrig skriver om virkelige personer. "En kunstner skal præstere mere end virkeligheden, brodere på den med poesi og fantasi, så den giver en åbenbaring - ellers kan vi lige så godt lægge blyanten og bage brød", siger hun. Blandt hendes forbilleder er Doris Lessing.
Hendes øvrige forfatterskab omfatter tre romaner, hvoraf to er oversat til dansk, "Frodig sommer" og "Grise på himlen", samt noveller og essays, som alle foregår i USA, hvor hun er en meget anerkendt forfatter, der har vundet adskillige priser.
Oversat af Mogens Wenzel Andreasen. Cicero, 2002. 480 sider. Kr. 349,-
Læs mere om Barbara Kingsolver på hendes hjemmeside
Brugernes anmeldelser