Bog

Galatheas forunderlige rejse

Af (
2007
)

Anmeldelse

Galatheas forunderlige rejse af Søren Koustrup

11 sep.06

Besøg fjerne egne som Nicobarerne og Bora Bora sammen med deltagerne i den første Galathea ekspedition 1845-47.

Hidtil ukendte breve og dagbøger kaster et nyt lys over ekspeditionen. Korvetten Galathea stævnede i 1845 ud på en 26 måneders lang jordomrejse med i alt 221 personer ombord. Formålet med den første Galathea ekspedition var at foretage videnskabelige undersøgelser og knytte handels- og venskabsaftaler med fremmede lande. Derfor var der zoologer, botanikere, geografer mv. med og selvfølgelige tegnere, der kunne afbilde genstande og gengive stemninger fra de fremmede egne. Kaptajnen var den egenrådige Steen Bille, som var mere interesseret i at besøge de lokale øvrighedspersoner på allerede kendte steder, end i at understøtte det videnskabelige arbejde ved at opsøge mere øde egne.

Det er lykkedes forfatteren at grave hidtil ukendte breve, dagbøger og mere officielle aktstykker fra ekspeditionsdeltagerne frem, så vi her får et langt mere nuanceret billede af ekspeditionen og relationerne mellem deltagerne, end det tidligere er set.

Her er fine detaljerede beskrivelser af de fremmede folkeslag; deres påklædning, skikke, levevis og livsvilkår. Både tegneren Thornam og kaptajn Bille har nogle levende og nærværende beskrivelser af det eksotiske, brogede liv og absolut sans for væsentlige detaljer, der på alle måder gør beskrivelsen ret underholdende.

For sømændene var det hårdt fysisk, udmarvende arbejde døgnet rundt, og flere sømænd faldt ombord og druknede. Straffene var tamp af kaptajnen. Også sygdomme som skørbug og tropefeber hærgede og krævede menneskeliv.

Stridighederne mellem forskerne og Bille betød bl.a. at de videnskabelige resultater af ekspeditionen var begrænsede.

Den specielle form, hvor deltagerne kommer med hver deres version af deres oplevelser på færden jorden rundt og med en kort opsummering af omstændigheder og resultater, gør skildringen autentisk og spændende. Den første Galathea ekspedition perspektiverer svundne tiders rejseform og rejsesyn i forhold til de moderne bekvemmeligheder, som Galathea 3 i dag er udstyret med, og hvor hele verden kan følge skibet døgnet rundt.

Forfatteren Søren Koustrup er tipoldebarn af tegneren Thornam, som efterlod en del breve, der først nu ser dagens lys. De mange tegninger understøtter atmosfæren i den fine udgivelse.

Lindhardt og Ringhof, 2006. 328 sider. Kr. 349,-

Bogdetaljer

Secondary title
Jorden rundt 1845-47
Forlag
Lindhardt og Ringhof
Faustnummer
26345308
ISBN
9788761404497
Antal sider
328

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer