Bog

Fri mand - farvel til druk, stoffer og dæmoner

Af (
2023
)

Anmeldelse

Fri mand : farvel til druk, stoffer og dæmoner

18 dec.23

Biografien om Thomas Bo Larsen er intens, medrivende og blottet for pyntede passager. 

Thomas Bo Larsens fortæller om sit liv til journalisten Michael Holbek, der står bag flere biografier, og som forvalter hans fortælling med stor forståelse. Historien styrkes gennem små anekdoter fra Thomas’ gode ven, Thomas Vinterberg, datteren Sally og andre, der har været i hans liv, og som alle taler om ham med stor kærlighed. De mange tilbageblik fortælles trods alvoren med en god del humor. 

Thomas Bo Larsen blev født i 1963 og er opvokset i Bagsværd sammen med sine forældre og to søskende. I hans barndomshjem var skænderierne mellem forældrene mange og højlydte. Hjemmet var præget af alkohol og en ustabilitet, der betød, at man aldrig kunne afkode den korrekte opførsel.

Den lille Thomas indkasserede en del lussinger for dårlig opførsel, særligt derhjemme, men også i skolen, hvor han skjulte sin ordblindhed. Derfor blev skolen en kamp, som han udholdt ved at tilbringe alle sine frie timer sammen med en gruppe drenge med samme baggrund som ham: "The Lost Boys". Drengene tilbragte ofte tiden i Værebroparken, hvor de havde misbruget som deres fælles ven, og hvor de levede som om, intet kunne slå dem ihjel. Thomas gik ud af skolen og blev bagerlærling i 7. klasse. Senere fik han job som arbejdsdreng, fabriksarbejder mv. og blev uddannet glarmester i 1984.

Allerede som 12-årig begyndte Thomas at spille amatørteater, og endelig var der noget, han virkelig var god til. Da hans karriere senere for alvor kom i gang, fulgte hans forbrug af alkohol, hash, coke og sovepiller med. Han har altid lidt af voldsom klaustrofobi, og da han var yngre, havde han desuden slemme mareridt om monstre. Dette forfulgte ham ind i voksenlivet, hvor hans læge udskrev benzodiazepiner til Thomas i 17 år. Han benyttede de forskellige stoffer som regulatorer, hvad enten han var på vej op eller ned. Men efter 35 år i kløerne på alkohol og stoffer, besluttede han at ændre sit liv.

Thomas Bo Larsen har kørt nærmest uophørligt på overdrive, hvilket også gør hans skuespil oprigtigt og vildt, men det har slidt på ham selv og de nærmeste. Han er umiddelbar og har ikke regnet på konsekvenser, men i stedet kastet sig uforfærdet over de muligheder, livet har præsenteret ham for. Det har været med til at skabe hans karriere, men hans lurende paranoia har på den anden side tvunget ham til at distancere sig fra det selv, han lever af. Thomas Bo Larsen fortæller desuden, at livet uden stoffer og alkohol har åbnet for en verden af følelser, han slet ikke vidste eksisterede. 

 

Bogdetaljer

Forlag
Politiken
Faustnummer
137290014
ISBN
9788740088298
Antal sider
343

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer