Bog

Fra befrielse til forpligtelse : en fortælling om Danmark og den kolde krig 1945-1949

Af (
2020
)

Anmeldelse

Fra befrielse til forpligtelse : en fortælling om Danmark og den kolde krig 1945-1949 af Kåre Lauring

04 sep.20

En lettilgængelig og lidt gammeldags fagbog om en overset historisk periode.

Kåre Laurings bog er kronologisk og fortalt som en af min gymnasietids lærebøger, ikke kompliceret, men her og der lidt opremsende. Der er dog også gode afsnit med hverdagshistorier.

Det er få år siden, vi havde flygtningelejre i Danmark. Lejre med diskrimination, afsavn og sygdom, og det er meget tankevækkende. Gennemgangen af Bornholms skæbne er også meget interessant, måske var det alligevel tæt på, at Sovjetunionen havde inddraget øen i sin interessesfære, og hvor forekommer det tilfældigt, at det ikke var engelske tropper, der kom til øen i maj 45.

I vore dage, hvor vi har oplevet Anders Fogh gå i krig sammen med USA, er det også tankevækkende at læse om den tids neutralitetspolitik, som kun langsomt blev opgivet. I 1948 afviste statsminister Hans Hedtoft energisk at Danmark skulle høre hjemme i enten Vest- eller Østblokken. Han mente, at et brud mellem de magter, der sammen vandt krigen, ville være en katastrofe. Og planerne om en fusionering mellem Danmarks Kommunistiske Parti og Socialdemokratiet lyder også fremmede i dag.
En af de mest fascinerende beretninger er den om påskekrisen i 1948, hvor det forlød, at Sovjetunionen var på vej til at besætte Danmark med hjælp fra et energisk DKP, der var meget Moskva-tro. 

Bogen er udstyret med det obligatoriske personregister, samt en litteratur- og en noteliste, så den kan sagtens udfylde en rolle som lærebog i for eksempel gymnasiet. Men man kan også læse den som en slags øjenåbner eller reminder om, hvordan Danmark agerede dengang. Det er jo nærmest i forgårs.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
48220789
ISBN
9788702294576
Antal sider
425

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer