Bog

Formiddagsherskeren

Af (
2014
)

Analyse

Formiddagsherskeren af Jacob Rosendal

Da Hans Erik mister sit job, opretter han i stedet bloggen ”Formiddagsherskeren”, som hurtigt bliver populær. Velskrevet, humoristisk og relevant kommentar til tidens mangfoldige blogger- og internetliv.

Hans Erik er en mand, der normalt ikke gør meget væsen af sig. Han er 36 år, single og bor alene i en lejlighed med udsigt til sin arbejdsplads BSC. Men som det er tilfældet på så mange arbejdspladser i disse (for nogle) betrængte tider, skal BSC gennemgå en såkaldt analyse, hvilket resulterer i visse omstruktureringer. Hans Erik er tæt på at blive et offer for en sådan omstrukturering, men meget ulig ham fører til det, at han simpelthen siger op.

Hvor han finder modet fra til sådan en skelsættende handling, er ikke helt til at vide, men i hvert fald overrasker det ham selv lige så meget, som det overrasker hans omgivelser, hvilke blandt andet tæller bogens fortæller. Dennes identitet åbenbarer sig først undervejs, og hans aktie i fortællingen afdækkes også kun gradvist, men dét er netop et af romanens kendetegn: Læseren får langt fra alt serveret på et sølvfad, så hvis man skal have alle ender til at mødes, må man være på mærkerne – dét er nu heller ingen skade til.

I sin egenskab af nu arbejdsløs grunder den undselige Hans Erik på, hvad han så skal få sine ellers så rutineprægede dage til at gå med. Oprindelig er han på ingen måde en ”ordets mand” - han har altid afskyet smalltalk og bliver decideret utilpas, når han i det offentlige rum har været tvunget til at overhøre andres private snakken i mobiltelefon: ”Han havde søgt på ”kommunikationskvalme” og lignende lidelser på nettet. Uden at det gjorde ham hverken klogere eller bedre tilpas.”

Det ligger derfor ikke lige i kortene, at Hans Erik skal gå hen at blive ophavsmand til den mest læste blog i Danmark, men det er ikke desto mindre, hvad der sker: Formiddagsherskeren er ikke blot navnet på romanen, men også på Hans Eriks blog, som vinder stor popularitet. Her blogger Hans Erik (hvis identitet resten af landet i første omgang ikke kender til) om alverdens ting og sager, og han opdager, hvor nemt det egentlig er at mene noget. Det ender (selvfølgelig!) med, at projektet kører helt af sporet… Mere skal ikke afsløres her.

Formiddagsherskeren er – foruden at være en velskrevet, humoristisk og ind imellem spændende bog – en kommentar til tidens mangfoldige blogger- og internetliv, hvor det jo er mere eller mindre ”gratis” at udbrede sig om hvad som helst, og hvor man har rig mulighed for at leve en dobbelttilværelse. Diskussionen om livet på nettet er endeløs, men Formiddagsherskeren er et både relevant og underholdende indlæg i den debat.

Hertil kommer, at figuren Hans Erik er en interessant størrelse. Han lider af såvel hypo- som cyperkondri, har en papegøjeskulptur ved navn John Cage, møder af og til en talende affaldscontainer, hvis da ikke trekløveret Steffen Brandt, Johnny Madsen og Anne Linnet møder op for hans åsyn for at komme med gode råd. Hans Eriks sind og dets spændvidde skal man i hvert fald ikke undervurdere.

17 jul.14

Bogdetaljer

Forlag
Turbine
Faustnummer
51087011
ISBN
9788771417050
Antal sider
153

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer