Bog

Følg Wilfred!

Af (
2022
)

Anmeldelse

Følg Wilfred!

14 sep.22

En velskrevet og veldokumenteret biografi om en kontroversiel og rabiat dansk nazist, som sammen med sine partifæller var med til at præge perioden op til og under besættelsen.

Forfatteren, der er historiker og har skrevet flere bøger om perioden, har på fornemste vis stykket de spredte kilder sammen til en detaljeret, sammenhængende og spændende historie om en i dag stort set ukendt dansk nazist. Han var en yderst kontroversiel person, som er svær at sætte i bås. Var han en gemen forbryder, landsforræder eller nazistisk modstandsmand? En mentalundersøgelse konkluderede, at Wilfred Petersen ikke var psykopat, men en normal, intelligent mand og samtidig en rabiat nationalsocialist og glødende antisemit.

Wilfred Petersen kom fra beskedne kår. Han havde gode evner, men måtte nøjes med en realeksamen. Han klarede sig godt som soldat og kom på løjtnantsskolen, men nedskæringer i hæren førte til hans afskedigelse, og det medvirkede til, at han indledte en politisk karriere. Han dannede sit eget nazistparti i 1932, men medlemstallet var beskedent.

Partiet adskilte sig fra andre nazistiske subkulturer ved den uformelle omgangstone og den ekstremt voldelige adfærd, der eskalerede med tiden. Partiet tiltrak unge, utilpassede og voldsparate mænd, flere af dem med en kriminel fortid og uden arbejde. Selv om partiet ikke var stort, fyldte det i gadebilledet og tiltrak sig opmærksomhed. Medlemmerne var ofte involveret i retssager, en platform Wilfred Petersen gjorde dygtigt brug af for at skabe opmærksomhed omkring sin person.

Hans politiske karriere er uden fortilfælde i nyere dansk historie. Forfatteren kommer på overbevisende vis omkring mange sider af den enigmatiske mand, hans baggrund, hans drivkraft og evne til at have et ben i flere lejre. Han havde sin egen tolkning af nationalsocialismen, idet han betragtede den nordiske nationalsocialisme som den reneste form og den nordiske befolkning som den værdigste race.

Wilfred Petersen var bestemt ikke glad for den tyske besættelsesmagt, men fandt det nødvendigt med et vist samarbejde. Hans hovedfjende var Frits Clausen og DNSAP, som han for alt i verden ville forhindre i at komme til magten. Han havde forbindelser de mærkeligste steder, bl.a. fik han økonomisk støtte af en minister og hans gode ven, den danske efterretningsmand Max Weiss, kunne også være ham til nytte. Utroligt nok havde han desuden en vis forbindelse til dele af modstandsbevægelsen.

Han var som en kat med 9 liv. Han klarede sig forbløffende godt gennem sine retssager, og da partiets eskalerende vold blev en belastning for besættelsesmagten, fik chefen for Gestapo i Danmark sat ham i et gyldent bur på et tysk slot. Det var heldigt timet for Wilfred Petersen, for han anede, hvor det bar hen og havde realitetssans nok til at forstå, at hans politiske karriere var slut. Nu gjaldt det det civile liv.

Ved retsopgøret klarede han sig igen utroligt godt og endte med at blive frifundet! Det mest forbløffende er næsten, hvordan han efter besættelsen lagde sit liv helt om og endte med at blive en succesfuld fabrikant af isoleringsmateriale til huse. Sine politiske ideer havde han stadig, men dem holdt han for sig selv. I stedet blev han en elsket pater familias og en stor naturven.

Bogen er spækket med spændende og mærkværdige historier hentet ud af glemslen og dygtigt sat ind i en større historisk sammenhæng. Der må ligge et stort forskningsmæssigt arbejde bag, hvilket også fremgår af det omfattende noteapparat bagest i bogen. Bogen giver naturligvis først og fremmest et billede af en rabiat dansk nazist og hans specielle miljø, men som forfatteren konkluderer til slut, har nutidens radikaliserede bevægelser visse træk til fælles med Wilfred Petersen og hans parti, selv om deres ideologier er vidt forskellige, og det kan nok give stof til eftertanke.

Bogdetaljer

Secondary title
radikalisering, revolution og nazistisk subkultur : en biografi om Wilfred Petersen
Forlag
Gyldendal
Faustnummer
62532343
ISBN
9788702350296
Antal sider
398

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer