Bog

Fastlandet

Af (
2021
)

Anmeldelse

Fastlandet af Per Dybvig

18 apr.21

Fragmentarisk og surrealistisk læseoplevelse efterlader masser af rum for fortolkning. Den korte tekst og illustrationerne fortæller historien om øen, der er blevet afskåret fra fastlandet. 

Handlingen udspiller sig på en forblæst halvø, hvor broen til fastlandet er lukket. Bogens korte tekster, skrevet på venstre side, fortæller om øen, naturen, indbyggerne og andre personlige betragtninger fra en navnløs fortæller.

Historien handler om hverdagen med tæppeudsalg, huskøb og dagligdagen på øens hotel. I flere nedslag beskrives nogle af de elementer, der gør ’øen’ til ’øen’.

"De var ens påklædt. Sorte jakkesæt og sorte sko. Temmelig verdensvant udseende. Da de kom nærmere, så han, at det var trillingerne." Det tilhørende billede viser tre mennesker, der nærmest flyder sammen og deler krop. Fortælleren "kendte hver holm og hvert skær" og fortæller også om den udstoppede hund, der gør stamgæsterne nervøse, men alligevel ikke er blevet fjernet. Fortælleren kender historierne om øens indbyggere og deres skæbne, traditionerne, de mange tomme byggegrunde, det vigtige teaterstykke samt det arkitektbyggede hotel, hvor vinduerne er placeret ind mod bjergvæggen. Den fremmede arkitekt har ikke engang ulejliget sig med at se skønheden på den sære og oversete ø.

Per Dybvig er ekspert i at fremstille irrationelle og skæve elementer. Han har en indsigt i og fornemmelse for den ikke-synlige verden. Alt det mærkelige, usagte og det, som man ikke taler om, uanset om det drejer sig om natur, mennesker eller egne sælsomme dyr.

Alle illustrationerne er trykt til højre for teksten og spænder fra det groteske til det grimme, det sårbare og endog det humoristiske. Motiverne er forvredne og kan være ret uhyggelige. Bogen er forholdsvist hurtigt læst, men illustrationerne holder fast i læseren, nøjagtig som det er tilfældet med hans tidligere bog ’Sortfossen’ eller den særligt betagende bog ’Jægeren’. ’

Fastlandet’ er en bog for læsere, der synes det er fascinerende at genbesøge en bog flere gange i håbet om at gennemskue et narrativt forløb.

Bogdetaljer

Forlag
Jensen & Dalgaard
Oversætter
Dal Michaelsen
Faustnummer
38582267
ISBN
9788771516890
Antal sider
85

Tema

Ny norsk litteratur

Norsk litteratur er lige så klar og let at blive afhængig af som det vand, der springer af kilderne i de norske fjelde. Vi retter blikket mod nord og prøver at finde ud af, hvad det er, der gør norsk litteratur så unik.  
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer