Bog

En bogelskers endeligt

Af (
1997
)

Anmeldelse

En bogelskers endeligt af John Dunning

01 maj.10

Når overskriften er ”Bøger om Bøger”, så må jeg som ”bogmenneske”, der også kan lide krimier, finde denne, noget slidte bog frem.

Den er ved at være op i årene og måske snart svær at finde i god behold på folkebibliotekets hylder. Men så kan man jo ty til antikvarboghandlen, og det er netop den branche, som denne fremragende krimi handler om.

’En bogelskers endeligt’ er bd. 2 i serien om den hårdkogte fhv. strømer, Cliff Janeway.  Han kunne være opfundet af Chandler, den rå mand, der er blød indvendigt.
Og så har han ét karaktertræk, der er specielt: han elsker bøger.

I bd. 1: ’Mord efter bogen’ afleverer han sit ’”badge” og etablerer sig som antikvarboghandler.

I denne historie tilbydes han en hurtig tjans af en gammel kollega. Han skal til Seattle og hente en pige, der er tiltalt for indbrud og tyveri af en uvurderlig udgave af Edgar Allan Poe’s ’Ravnen’. Det pirrer hans nysgerrighed, og snart sidder han dybt begravet i en interessant og yderst udfordrende sag. 

Pigen viser sig at være en ypperlig ”bogspejder” (= med en enorm viden om bøger og et talent for at finde upåagtede, men værdifulde bøger), og plottet indbefatter også historien om et meget specielt bogtrykkeri og personerne bag det. Der dukker undervejs en historie op om mord og skruppelløse samlere, der ikke går af vejen for noget for at få fat i en sjældenhed.

Bogens atmosfære er speciel. At læse den er som at se en gammel film med Humphrey Bogart og Laureen Bacall, det er ”krimi-noir”: Det regner hele tiden, helten Janeway bevæger sig i lurvede miljøer - eller også langt uden for lands lov og ret - og kvinderne er naturligvis meget smukke.  Men de er samtidig også så begavede, at det er en fornøjelse.

Handlingen er spændende skuet sammen; man får tilmed en masse at vide om den oprindelige bogtrykker-teknik, og nok er historien fra en tid uden e-mail og mobiltelefoner, men den holder endnu! og hvor er det en skam, at de næste 3 bind om Janeway aldrig blev oversat. Opfordringen er hermed givet videre!!

Bogdetaljer

Secondary title
En Cliff Janeway-krimi
Forlag
Klim
Oversætter
Klavs Brøndum
Faustnummer
21787558
ISBN
9788777247019
Antal sider
385

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer