Bog

Dronningen af Tearling

Af (
2016
)

Anmeldelse

Dronningen af Tearling af Erika Johansen

12 sep.16

Fantasien sættes i gang i en middelalderlig verden med fortabte kongeriger, tapre riddere og stærke heltinder. Glæd dig!

’Hunger games’, ’Divergent’, ’Legend’, ’Rød dronning’ og ’The selection’ er alle eksempler på Young adult fremtidsfortællinger med dystopiske fællestræk. Gamle verdener er gået under grundet naturkatastrofer eller krig, og den nye verden er radikalt anderledes i sin samfunds- og magtstruktur. Tilsyneladende har man ikke lært noget som helst, for befolkningen er undertrykt, lever i fattigdom eller er på anden måde mærket af ulighed, mens den regerende magtudøver lever i rigdom højt hævet over befolkningen i sikkerhed på sit slot eller i sin teknologiske højborg. I alle tilfælde er der en kraftfuld heltinde som nærmest brænder gennem siderne på romanen for at blive uligheden kvit og samle befolkningen til oprør. ’Dronningen af Tearling’ er starten på endnu en trilogi i genren, men Erika Johansen formår at tilføre noget nyt, nemlig en middelalderlig ikke så romantisk verden med konger, dronninger og riddere. Det er forrygende velskrevet, lige så meget fantasyroman som dystopi, der emmer af sort magi og onde kræfter.

På én gang var jeg tilbage i David Eddings ridderlige fantasyunivers med et pift af George R. R. Martins politiske intrigante verden fuld af grusomheder og magtkampe. Prinsesse Kelsey er en fantastisk heltinde, som har levet i eksil lige til sin 19-års fødselsdag. På denne dag banker den tidligere dronnings livgarde på døren for i al hast og hemmelighed at bringe hende tilbage til slottet. Her venter en indædt kamp for at genvinde kronen over kongeriget Tearling. Den Røde Dronning fra det østlige kongerige Mortmesne efterstræber ikke blot Kelseys hoved serveret på et fad, men også den magiske safir, som hun bærer om sin hals.

Det er Erika Johansens debutroman, og da jeg har læst virkelig meget i genren var jeg spændt på at finde ud af, hvad hun kunne byde på. Og ærlig talt var jeg solgt med det samme. Jeg elsker det fortryllende eventyragtige og middelalderstemningen, og så er der noget Robin Hood’sk over fortællingen, som jeg slet ikke kan stå for. Flere af romanens karakterer er måske en anelse klichéagtigt skåret over god versus ond, men det er lige præcis, hvad jeg forventer af denne type roman og derfor helt acceptabelt i min optik. Kelseys læringsproces i dronningefaget stiller hende over for en række valg, som får vidtrækkende konsekvenser for folkets fremtid. Det er godt skrevet af forfatteren som virkelig formår at fange de moralske og etiske dilemmaer, så det giver en solid spand kul til handlingen.

Glæd dig, for ’Dronningen af Tearling’ er helt uimodståelig og hamrende underholdende læsning. En filmatisering med Emma Watson er på vej.

Bogdetaljer

Forlag
Peoples press
Oversætter
Randi Bjerre Høfring
Faustnummer
52353947
ISBN
9788771375725
Antal sider
457

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer