Bog

Din næstes hus

Af (
2009
)

Anmeldelse

Din næstes hus af Jette A. Kaarsbøl

23 nov.09

Næstekærligheden kommer på en hård prøve i psykologisk trekantsdrama - ny og længe ventet roman af Jette A. Kaarsbøl.

"Du må ikke begære din næstes hus" og "Du må ikke begære din næstes hustru" står der i det 9. og 10. bud. Skal man give efter for egne behov eller tænke på andre først? ’Din næstes hus’ er et studie i næstekærlighed.

Laus er arkitekt, kvindebedårer og lever en strømlinet tilværelse i hovedstaden. Under faderens begravelse i Sd. Randing møder han præsten Stig, og et venskab spirer. Laus beslutter snart efter at, som en ven sarkastisk siger, at leve det "autentiske liv" og indlogerer sig på byens kro for af sit hjertes godhed at bistå udvidelsen af en ny sognegård. Han får sin faste gang i præstegården, hvor han knytter venskab til præstens unge kone Alma og datteren Emilie. Opholdet i St. Randing er tydeligvis et forsøg på at udfylde et tomrum, men hvad er det helt præcist, der trækker ved livet i præstegården, og hvad vil han med venskabet med Stig?

Hvad der starter med at være en lettere arrogant distance til lokalsamfundet, udvikler sig til en meningsfuld relation til den 16-årige Meggie, som Laus giver lektiehjælp. Snart er det ligeledes ham, præstens datter helst vil have læst godnathistorier af. Måske gør det det bare nemmere at udvise omsorg, når man ved, at der er en bagdør at smutte ud af. Det er især i samspillet mellem de to mænd, at næstekærligheden belyses bedst. Stig ér næstekærligheden i egen person, og Laus, ja han kaster sin kærlighed på præstens kone. Uanset om man giver eller tager imod næstekærligheden, så må Laus snart sande, at "som man reder, så ligger man" - første sætning i romanens tre dele.

Historien starter med slutningen, og slutningen begynder med starten. Historien fortælles i retrospekt, intet er forudsigeligt, forhold/stemninger antydes, og romanens drive er netop at vi neglebidende venter på en forløsning. Romanen er detaljeret i hverdagsbeskrivelsen, hvilket skaber et troværdigt drama.

Romanen egner sig glimrende til læsekredse såvel som til alle os, der godt kan lide romaner med flere fortolkningslag. Den dystre og lettere truende stemning i romanen minder om 'Den der lyver', og netop fans af Ida Jessens romaner vil sluge ’Din næstes hus’.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
27990592
Graphic
Poul Lange
ISBN
9788702072341
Antal sider
370

Brugernes anmeldelser

1 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer
AfPia Nothlev
tor, 17/12/2009 - 15:16

Jeg synes, Jette Kaarsbøl har ramt noget meget essentielt i nutiden. Det moderne menneske, der søger og søger, finder det, eller tror man finder det, og når målet er nået, er det blevet uinteressant., fordi det måske i virkeligheden slet ikke var det, men blot et billede på noget, man søgte.
Det er ikke en helstøbt bog som "Den lukkede bog", men den giver anledning til mange selvreflektioner. Og så skriver JK både fængende og godt., så jeg vil bestemt anbefale "Din næstes hus".