Bog

Det tavse monument

Af (
2011
)

Anmeldelse

Det tavse monument af Shobha Nihalani

26 sep.11

Spændingsbog fra Indien, hvor fundet af en skriftrulle i et skjult kammer under Taj Mahal og mordet på en journalist sætter en lavine af handlinger i gang

Journalisten Parag findes dræbt uden for helligdommen Taj Mahal. Hans ven, politikommissær Yadav, finder liget og sørger for, at den tekstrulle, som Parag holder i hånden, bliver overgivet til han enke Manzil.

Taj Mahal, der blev bygget af Shah Jahan i perioden 1631 til 1647 som et mausoleum over hans hustru, er en muslimsk helligdom, men fundet kan måske påvise, at Taj Mahal er ældre end hidtil antaget og bygget oven på et hinduistisk palads. Det ville være sprængfarlig viden i et land med religiøse konflikter mellem hinduer og muslimer, hvis hinduerne kunne gøre krav på denne nationale, muslimske helligdom.
Manzil, der er muslim, har den holdning, at muslimer og hinduer bør leve i samdrægtighed, og at Taj Mahal først og fremmest tilhører Indien.

Handlingen går der ud ad i fuld fart. Manzil bliver hurtigt den mest efterstræbte person i hele Indien.  Hun allierer sig derfor med kommissær Yadav - dels for at finde de skyldige - dels for at få hævn for sin mand.

Romanen bliver således, ud over at være en hæsblæsende krimi, også en historie om den lurende religiøse konflikt, hvor rabiate tilhængere på begge sider ikke går af vejen for noget - heller ikke for mord.

Der er masser af action i romanen, men den blev aldrig rigtig troværdig. Sproget er noget staccato og handlingen for skabelonagtig. Jeg kunne dog godt forestille mig romanen omsat til film: Indiana Jones i Bollywood!

Ligesom handlingen er også personerne skabelonagtige, og de bliver aldrig levende og vedkommende. Det virker lidt utroværdigt, at Manzil tager sin mands voldsomme død helt roligt og straks kaster sig ud i et dumdristigt hævntogt - samt i et kærlighedsforhold til kommissær Yandil, ligesom ”skurkene” er noget karikerede.

Forfatteren Shaobha Nihalani, der er journalist, er født i Goa i Indien og bor i Hong Kong. Det er hendes anden bog, og den første, der også udkommer i Indien. Så måske er det en modig bog?

Opførelsen af Taj Mahal er skildret i romanen 'Taj' af Timeri Murari. 'Det tavse monument' vil sikkert appellere til nogle læsere af bøger, der ligner Da Vinci mysteriet.

Bogdetaljer

Forlag
EC Edition
Oversætter
Lise Markussen
Faustnummer
28925565
Graphic
Anne-Lone Krog Møller
ISBN
9788791392436
Antal sider
300

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer