Bog

Det grufulde bibliotek : danske gys før og nu

Af (
2019
)

Anmeldelse

Det grufulde bibliotek: danske gys før og nu

22 maj.19

Interessant vue over dansk gysertradition fra oldtid til nutid i 23 tekster fra det okkult gådefulde til bloddryppende mord, vampyrer og psykologiske gys.

’Det grufulde bibliotek’ byder på gysende dystre historier fra Henning Kures genfortælling af det oldnordiske digt ’Vølunds kvide’ til tekster af B. S. Ingemann, Holger Drachmann, Grete Roulund, Steen Langstrup og Jonas Wilmann for blot at nævne nogle få. Dertil kommer tre til denne antologi helt nyskrevne tekster i ord og billeder.

Formålet med antologien er ikke at give en komplet eller finlitterær samling af danske gys, men derimod at vise de uhyggelige historiers eksistens og berettigelse i vores kultur og litterære tradition. Her finder du grusomme fortællinger om morderes bedrifter, lemlæstelse, vampyrer, gespenster, gravrøvere og okkulte som isnende psykologiske gys.

Sprogligt er teksterne holdt i deres oprindelige form i så vid udstrækning som muligt, dog tilført noter, der hjælper med at forklare de ord, som ikke anvendes i dag. Selv om de gamle tekster nok ikke skræmmer halvt så meget i dag, som de gjorde dengang, de oprindeligt blev udgivet, kan man alligevel både fornemme og mærke ubehaget og uroen, der kommer snigende.

Flere af teksterne som Drachmanns ’Basilisken’ og Cavlings artikel om ’Jens Nielsens henrettelse’ dyrker det menneskeligt uhyrlige ned til mindste blodige detalje.

’Det grufulde bibliotek’ skal absolut have ros for at give et godt overblik over det danske gys’ udvikling gennem århundreder, men også for den spændende kombination af kendte og ukendte tekster og forfattere, der vil tilføre nyt, også til garvede læsere af genren.

Bogdetaljer

Forlag
Serieklubben
Faustnummer
46099869
ISBN
9788770210669
Antal sider
330

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer