Bog

Den spanske syge

Af (
2018
)

Anmeldelse

Den spanske syge af Tommy Heisz

12 jun.18

En interessant og medrivende dramadokumentarisk beretning om Den spanske syge, en pandemi der skabte sygdom og død i hele verden lige efter 1.verdenskrig.

Bogen udkommer i 100-året for epidemien, en dødbringende pandemi, der i første bølge især slog børn og unge ihjel, unge forældre døde fra deres børn og omvendt. Hele familier blev nærmest udryddede, mens andre tilsyneladende var immune. Journalisten Tommy Heisz skriver på basis af en lang række kilder, fx læger, præster, sygeplejersker og frivilliges beretninger fra det frygtelige år.

I alt mener man, at ca 18.000 danskere omkom, og at et sted mellem 25 og 50 procent blev smittede. De fleste døde af en aggressiv lungebetændelse, der fulgte i kølvandet på influenzasmitten. På verdensplan omkom lige så mange af sygdommen som af krigen. Navnet kommer af, at det første registrerede tilfælde var en spanier, men sygdommen bredte sig med lynets hast med tog, skibe osv. til alle verdensdele, og alle steder hvor mennesker mødtes. Så snart den første bølge klingede af, genåbnede man eksempelvis skolerne, hvilket førte til en ny bølge af smittede.

Tommy Heisz har plukket i de mange kilder og dramatiseret indholdet, så man føler med den udslidte læge på Tåsinge, der ene mand måtte klare hundredevis af sygebesøg, og man lever sig ind i ulykken i de fattige kvarterer, når en forsørger dør. Bogen giver et fint indtryk af, hvordan sygdommen ramte i flæng, rig som fattig, men selvfølgelig var der stor spredningsrisiko i de enormt tætbefolkede lejekaserner. Her gås ikke dybt i den medicinske baggrund og forskning, selvom forfatteren selvfølgelig kommer ind på de teorier, der herskede, men bogen er primært en socialhistorie, der samtidig med sygdomsbeskrivelserne giver et godt indblik i tidens sociale forhold og sundhedsvæsen.

Speciallæge Hans Trier har også skrevet en bog om samme emne: ’Angst og engle’. Bøgerne supplerer hinanden, og det er på tide, at vi får disse beskrivelser af denne store dræber, der havde konsekvenser i hele verden og egentlig ikke har været så omtalt.

Bogdetaljer

Secondary title
Da historiens mest dødbringende epidemi kom til Danmark
Forlag
Politiken
Faustnummer
54008783
ISBN
9788740037487
Antal sider
382

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer