Bog

Den røde underverden : hemmelig kommunistisk virksomhed i Skandinavien mellem to verdenskrige

Af (
2019
)

Anmeldelse

Den røde underverden: hemmelig kommunistisk virksomhed i Scandinavien mellem to verdenskrige af Morten Møller

12 feb.20

Imellem de to verdenskrige spillede Skandinavien en central rolle i Sovjetunionens strategi med at udbrede revolutionen til hele verden. De tre historikere har benyttet 100-året for Kominterns (Kommunistiske Internationales) grundlæggelse til at oprulle historien.

Komintern havde som formål at udbrede kommunismen, herunder at støtte både legale og illegale kommunistiske partier udenfor Sovjetunionen – og dette ved både legalt og illegalt arbejde.

Danmark, Norge og Sverige kom til at spille centrale roller i den strategi, ikke mindst som hjemsted for mange politiske flygtninge og direkte agenter, godt hjulpet af de nationale kommunistpartier.

På baggrund af omfattende arkivresearch er det lykkedes for forfatterne at blotlægge mange af de aktiviteter, der var udenfor de officielle politikker. Vi følger en række af de centrale skikkelser, blandt andet den tyske Ernst Wollweber og den danske søfyrbøder, Richardt Jensen.

Rigtig meget er rekonstrueret, kurérruter blotlagt, pengeoverførsler og en lang række aktioner dokumenteret, herunder blandt andet bombningen af to spanske trawlere i Frederikshavn, hvor Wollweber skaffede dynamitten, mens lokale DKP-medlemmer stod for udførelsen. Formålet var at forhindre, at trawlerne kom til Franco-regeringen under Den spanske borgerkrig.

Det er en meget velskrevet og veldokumenteret bog om et hidtidigt hemmeligholdt stykke Danmarks- og verdenshistorie, der også kort trækker perspektiverne efter 2. verdenskrig frem.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
47077672
ISBN
9788702288520
Antal sider
411

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer