Bog

Den nordiske mands hævn

Af (
2020
)

Anmeldelse

Den nordiske mands hævn af Sofie Jama

14 maj.20

Sofie Jama stiller mange store og interessante spørgsmål om tro, retfærdighed, moral og dobbeltmoral i sin grænseoverskridende og noget uforløste anden roman.

Sofie Jama har skrevet en roman, der rummer to tilsyneladende uafhængige historier. Den ene er historien om den muslimske læge Sara, der det svært med sin tro og sin seksualitet, den anden er historien om kriminalefterforskeren Olav, der er sat på en bizar sag, hvor afskårne lemmer fra en død kvinde sendes til kontroversielle personer. Sofie Jama tager fat på mange store etiske spørgsmål, som ikke helt nemme at besvare. Det er der kommer en ganske interessant og grænseoverskridende roman ud af.

Sara er ligesom forfatteren dansk-somalier, hun er midt i 30-erne, ugift og bor hos sine forældre. Hun har svært ved at finde ud af kærligheden, efter at hun har haft et forhold til sin dansklærer og været igennem et kort mislykket ægteskab og afprøver sin seksualitet på forskellige måder. Da hun samler en bundt nøgler op, som kunstneren Martin har tabt, undlader hun at aflevere nøglerne, men vælger at få lavet en kopi, og begynder at opsøge Martins lejlighed, når han ikke er hjemme, ligesom hun begynder at stalke ham.

Sara definerer sig som troende muslim, men samtidig har hun en stærk seksualitet og afprøver både sine egne og andres grænser. På et besøg i Somalia tager hun således alene med to unge mænd op i bjergene, hvor de diskuterer Islam og seksualitet. Det ender dog med at mændene voldtager hende. Hun anmelder det ikke og spørger sig selv ”Var det overhovedet en voldtægt, når jeg nød det?”

Mens Sara kæmper med sin kærlighed og seksualitet, prøver kriminalefterforskeren Olav at komme sig efter en opslidende skilsmisse og et misbrug. Han involveres i en bizar sag, hvor først en afskåret tunge sendes fra Paris til en kvindelig journalist, der kæmper for alene-moderskabet, derefter en afskåret hånd fra Berlin til en kvindelig præst, der vier lesbiske og endelig en afskåret kønsdel fra Barcelona til Etisk Råd. Brevene der følger med kunne pege på korancitater, men det er langt fra sikkert.

Underet besøg hos Etisk Råd, bliver Olav konfronteret med LGBT+ miljøet og alle koderne. Han får fx at vide, at han er cis-kønnet, altså født med det køn, han definerer sig som, og heteronormativ. Der kommer en del rabiate holdninger til skue, og sjovt nok ligner det plottet i Susanne Staun seneste krimi ’Kønslig omgang’, hvor også hun stiller skarpt på LGBT+ miljøet og #Mee Too.

Sofie Jama lader kun Sara og Olav mødes én gang, og de to historier strejfer kun hinanden i det, forfatteren kalder den nordiske mands hævn. Sofie Jama stiller mange store spørgsmål, som hun ikke besvarer, når hun stiller spørgsmål om tro, moral, dobbeltmoral, seksualitet, skyld og retfærdighed. Det er en grænseoverskridende roman, og selv om jeg synes, der er mange interessante betragtninger, synes jeg også, den er lidt uforløst.

Bogdetaljer

Forlag
Politiken
Faustnummer
48196004
ISBN
9788740059151
Antal sider
430

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer