Bog

Den illegale

Af (
2010
)

Anmeldelse

Den illegale af Peter Carey

23 mar.10

Følsom og fængende, sprogligt flot roman om menneskeskæbner i 1970ernes hippiebevægelse.

At være illegal betyder ifølge fremmedordbogen, at man er ulovlig – og i denne roman er stort set alle de mennesker, man støder på, ulovlige på én eller anden måde.

Drengen Che vokser op hos sin velhavende bedstemor, og da han er syv år gammel bliver han opsøgt af en smuk, ung kvinde, som han antager, er hans mor. Kvinden hedder Dial, og det viser sig at hun er hans gamle barnepige, som er sendt for at hente Che til et møde med hans mor.

Desværre dør Ches mor ved et uheld, inden det lykkes Dial at forene mor og søn. Pludselig er Dial på flugt med Che, og ender efter en lang og udmattende rejse i Australien, hvor hun forsøger at etablere et nyt liv for sig selv og Che.

’Den illegale’ er spændende læsning, men også en roman hvor man skal holde tungen lige i munden. Fortæller-synsvinklen skifter meget, og når det er drengen Che, der fortæller, kan teksten opleves temmelig forvirrende.

Personligt er jeg ikke så velbevandret indenfor 1970ernes politiske situation, og måske ville jeg have fået en bedre læseoplevelse hvis jeg havde været det. Alligevel er ’Den illegale’ rigtig god og vigtig læsning. Romanen handler om meget andet end politik, væsentligst fandt jeg emnet kærlighed og kærlighedens mange udtryksformer.

Kærligheden mellem drengen Che og hans ”kidnapper”, kærligheden mellem Dial og ”eneboeren” Trevor, men også kærligheden mellem mennesket og den storslåede natur. På trods af romanens alvorlige emner er der hele vejen igennem et strejf af humor, som gør læseoplevelsen ekstra god.

En roman jeg vil anbefale til alle der godt kan lide en roman, der kræver en smule af læseren, men samtidig en bog som kan læses af både den følsomme læser og den politisk interesserede læser.

Bogdetaljer

Forlag
Samleren
Oversætter
Niels Lyngsø
Faustnummer
28136005
Graphic
Christian Sand
ISBN
9788763811248
Antal sider
285

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer