Bog

Den givne dag

Af (
2011
)

Anmeldelse

Den givne dag af Dennis Lehane

28 mar.11

Gedigen murstensroman om kærlighed, venskab, korruption, intriger og raceskel fra dengang, USA ikke var helt færdigbagt.

Danny er strisser i Boston. Han er søn af irske immigranter, og med en far, der også har gjort karriere inden for politiet, er der visse forventninger til ham. Fagbevægelsen mumler til oprør i baggrunden, mens 1. verdenskrig slår slagskygger langt ind i det amerikanske samfund, som også rammes hårdt af en influenza-pandemi. Menneskeskæbner drejes og vrides.
Luther, som er sort amerikaner, er blevet arbejdsløs, efter at de overlevende soldater er begyndt at vende hjem fra krigen, så i stedet kaster han sig ud i en tvivlsom karriere som gangster, og efter en dramatisk skudduel må han flygte til Boston. Her får han arbejde hos Dannys forældre, og de to mænds skæbnespor flettes sammen.

Man følger skiftevis Danny og Luther igennem dramatiske og tankevækkende hændelser, der tilsammen med romanens 3. uformelle hovedperson, selveste baseballspilleren Babe Ruth, giver et nuanceret og helstøbt portræt af USA, da landet stadig var ved at blive komponeret. Lidenskaber, intriger og social uretfærdighed blendes smidigt sammen, og som læser snurres man ind og væk i fortællingen. Det er på mange måder en episk fortælling, som med en politisk nerve gør romanen både aktuel og gribende.

’Den givne dag’ er en fysisk tung bog, som er skrevet i en dragende filmisk stil i et let sprog.
Tidligere har forfatteren Dennis Lehane beriget menneskeheden med Mystic River, Gone Baby Gone og Shutter Island, som udover at være prisvindende romaner og bestsellere alle er filmatiseret.

Bogdetaljer

Forlag
Klim
Oversætter
Søren K. Barsøe
Faustnummer
28670524
Graphic
Joyce Grossweiler
ISBN
9788779557567
Antal sider
659

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer