Bog

Death Save

Af (
2019
)

Anmeldelse

Death Save af Rune Ryberg

13 jun.19

Sprælsk og sprudlende tegneserie om venskab, kærlighed, flippermaskiner og den svære overgang til voksenlivet. Rune Ryberg har begået et lille mesterstykke.

I Rune Rybergs tegneserie 'Death Save' følger vi teenagevennerne Bass og Rick, som tilbringer størstedelen af deres tid i den lokale arkadehal. Når de ikke har travlt med at slå den seneste highscore på flippermaskinerne, løber de rundt og laver ballade i byen. Men den følsomme og nørdede Bass er ved at være træt af den daglige trummerum og drømmer om andet og mere. ’Death Save’ er et klassisk ungdomsdrama om den svære overgang til voksenlivet, fortalt med en smittende fortælleglæde og med et vidunderligt fandenivoldsk grafisk udtryk.

Bass og Rick (hhv. en fugl og et firben – vi befinder os i et univers befolket af antropomorfe dyr) er på mange måder et umage par, den ene eftertænksom og indadvendt, den anden en ballademager og slagsbror. Men modsætninger tiltrækker som bekendt hinanden, og de to har været uadskillelige siden barnsben, hvor de legede med He-Man-figurer sammen. Rick er altid med på den værste, og selvom Bass gør sit bedste for at trække i modsat retning, roder de sig dagligt ud i problemer, som f.eks. da Rick for sjov sætter ild til en kasse med fyrværkeri og forårsager en kæmpe eksplosion i subwayen (historien udspiller sig vist nok i New York). Efterhånden begynder Bass at få nok af Ricks fiduser, og må spørge sig selv, om fremtiden kunne byde på noget mere? Måske han langt om længe skulle få fortalt pigen Jeanie (som er en kat), at han er smaskforelsket i hende? Eller hvad med hans drøm om at designe sine egne flippermaskiner?

Historien i ’Death Save’ ligner noget, vi har set før, men Rune Rybergs version af det klassisk ungdomsdrama er så friskfyragtig og underholdende, at man gladeligt læser med. Har man den rigtige alder, vil man også nyde den gennemgående 90’er nostalgi, som nærmest drypper fra siderne, med referencer til gamle flipperspil, film og legetøj.

Tegne- og fortællestilen er dynamisk, sprudlende og kulørt, med hyppige farveskift og masser af fart over feltet, så man nærmest blæser igennem de 250 sider, og alligevel føler, man har fået en helstøbt fortælling med nuancerede, levende karakterer. Rune Ryberg har begået et lille mesterstykke med ’Death Save’, som er noget det flotteste og mest underholdende, jeg længe har læst af en dansk tegneserieskaber.

Bogdetaljer

Forlag
Forlaget Forlæns
ISBN
978-87-91611-86-5
Antal sider
244

Læs også

Graphic novels

I dette tema belyser vi mangfoldigheden inde for graphic novels og sætter gennem en række anmeldelser, analyser og artikler ord på, hvad de flotte grafiske udgivelser kan.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer