Bog

Dansen kan begynde

Af (
2006
)

Anmeldelse

Dansen kan begynde af Birte Blønd

07 aug.06

Velskrevet og stilfærdig roman om livet i Sønderjylland og Århus i 1950'erne.

"Dansen kan begynde" er tredje og sidste del i trilogien om pigen Maria fra Gråsten. Maria bliver født i 1930, og hendes barndom og opvækst er præget af splittelsen mellem dansk og tysk samt sårene fra Første Verdenskrig. At hendes mor er tysksindet, mens faren fornægter alt fra den anden side af grænsen, gør ikke tingene lettere. Om dét handler "Grænsegænger" fra 2001. 

I "Skillelinier" fra 2004 er Maria blevet en meget selvstændig ung dame, som trodser forældrenes ønsker og tager til Stockholm for at være au pair. Her bliver hendes dyd i den grad taget, og hjemme får hendes forhold til en tysk slægtning en dramatisk afslutning. Maria tager til Århus for at studere og finde sin vej.

Her står Maria så i "Dansen kan begynde". Tiden er 1950’erne og Maria er i tyverne. Hun er gift med den medicinstuderende Johan og mor til en lille dreng. Hun arbejder som lærer, samtidig med at hun læser tysk på universitetet. Ægteskabet med Johan går ikke godt. Maria og Johan forstår ikke længere hinanden, og Johan er bogstaveligt talt meget sjældent til stede. I praksis er Maria enlig mor, men med hjælp af en god dagplejemor klarer hun det.

Maria har en travl hverdag med barn, arbejde, studier, venner og ikke mindst kærligheden. Hun frustreres til stadighed over Johan, men har samtidig et lidenskabeligt forhold til færingen Jon, som frier til hende, og også hendes gamle tyske kæreste spøger stadig.

Marias venner flytter i kollektiv i Risskov, og mens sæderne skifter i Århus, er hendes mor hjemme i Gråsten ved at blive gammel. Maria tager sig meget af hende, samtidig med at hun efterhånden er ved at modnes og finde sine egne ben. Som læser kan jeg blive lidt irriteret på Maria, fordi hun så sjældent selv tager føringen, men lader andre og tilfældet råde, men alligevel har jeg med interesse fulgt hende i alle tre bind.

Trilogien om Maria er et lavmælt og sympatisk bekendtskab fra en tid, hvor tradition og modernitet mødes. Den giver et fint og stemningsfyldt tidsbillede, og kan læses af såvel gammel som ung.

Hovedland, 2006. 176 sider. Kr 229,-

Bogdetaljer

Forlag
Hovedland
Faustnummer
26273161
ISBN
9788777398445
Antal sider
176

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer