Bog

Congo

Af (
2012
)

Anmeldelse

Congo. Historien om Afrikas hjerte af David Van Reybrouck

14 jan.13

Indholdsmættet beretning om Congos historie, som starter ved 1870’erne og følger læseren op til i dag. På trods af niveau og omfang er bogen alligevel let og underholdende.

Forfatteren David Van Reybrouck er belgisk kulturhistoriker. Han udgiver både skønlitteratur, drama og reportage, og så er han oven i købet arkæolog. Altså kompetencer, der nok kan være ærefrygtindgydende. Bogen her er præcis lige så imponerende.

Da Congo for nogle år tilbage fejrede 50-året for sin uafhængighed, overvejede Van Reybrouck at skrive en bog om landets omtumlede historie, fortæller han i indledningen. Han besluttede at finde så mange ”congolesiske stemmer” som muligt og gik så i gang. Der er nu også ”almindelige” kilder, en liste lige så omfattende og fantastisk som resten. 

Der er tale om et hovedværk om staten Congos historie. Der lægges ud med, da Centralafrika bliver interessant for primært Europas magthavere. Den periode, da de opdagelsesrejsende og missionærerne kæmpede sig vej gennem junglen. Så er der afsnittet om perioden, hvor den belgiske kong Leopold II ejede landet og udnyttede land, ressourcer og mennesker på det uhyrligste.

Her kan vi lige henvise til den glimrende ’Kong Leopolds Arv’ af Adam Hochschild og Joseph Conrads ’Mørkets hjerte’, sidstnævnte portrætterer jo nærmest en globetrotter på Congofloden. Statens kolonitid som Belgisk Congo gennemgås i bogen, der er afsnit om verdenskrigene, og personligt lærte jeg meget nyt for eksempel om Første Verdenskrig i Afrika. Der er den pludselige uafhængighed, der er diktatoren Mobutu, og der er uendelige afrikanske krige.

Et andet forhold, jeg læste om med interesse, er den markante kinesiske tilstedeværelse i Afrika, og i øvrigt fortælles der også om, at afrikanerne tager den anden vej. Men hvorfor er det så en god bog - foruden den enorme faglige ballast? Det er menneskene bag beretningen, der er ansigter på næsten alt. Man kan kalde det anekdoter, men ved dette fortællegreb bliver det hele nærværende og faktisk også underholdende.

Naturligvis kan 543 sider (hertil kommer en hundrede sider yderligere med  bl.a. kilder og navneregister) virke overvældende, men er man fx interesseret i kampene i det nye Afrika, så kan man vælge dé afsnit, og gælder det verdenskrigene afsnittene om dem osv. Alt i alt en stor bog på alle måder.

Bogdetaljer

Forlag
Tiderne Skifter
Oversætter
Birthe Lundsgaard
Faustnummer
29633150
Graphic
Malene Henssel
ISBN
9788779735422
Antal sider
635

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer