Bog

Bullshit

Af (
2017
)

Anmeldelse

Bullshit af Camilla Stockmann og Janus Køster-Rasmussen

24 okt.17

Der ligger et imponerende researcharbejde og masser af private kilder bag denne grundige, dokumentariske skildring af den ti år lange rockerkrig mellem Bullshit og Hells Angels.

Ti rockere blev dræbt og mange flere sårede i konflikten, der løb fra slutningen af 1970'erne og op gennem 1980'erne. De to journalister har haft en unik adgang bl.a. til billeder og optegnelser tilhørende Makrellens enke, Pia Soldthved Larsen. De har interviewet en række personer, der dengang havde tilknytning til miljøet, enten som direkte medlemmer af klubberne, som skolekammerater og ikke mindst lederen af fritidshjemmet på Nøragersmindegården. Udgangspunktet har været et ønske om at påvise en forskel på de to rockerklubber med Bullshit som den lidt skæve lillebror, de forsømte børns klub. Hidtil har det hovedsageligt været tidligere medlemmer af Hells Angels, der har fortalt om konflikten, her får Bullshit en stemme.

Interessant er også indblikket i kvindernes liv i klubben, kvinderne der bar veste med teksten ”Property of Bullshit”. Vi er nogle der stadig kan huske billederne fra 1980erne af den sørgende, forstenede enke med spejlsolbrillerne, der kører forrest i optoget ved Bullshitpræsidentens bisættelse. Oplagt er det også at drage paralleller til nutidens bandekonflikter, hvor folk måske ikke hedder Henning, Erik og Pia, men hvor der alligevel er ligheder. De to journalister forherliger ikke volden, kriminaliteten og bandelivet, men de giver nogle forklaringsmuligheder med deres dokumentation.

Kvarteret omkring Nøragersmindegården var et socialt belastet kvarter på Vestamager dengang i 1970erne, et havehuskvarter hvor mange drømte parcelhusdrømmen, som dog aldrig rigtig blev til noget. Hjemmene var i flere tilfælde præget af vold, og gården bliver tilholdssted for en del utilpassede unge, der fandt forståelse hos lederen af fritidshjemmet, John Karlslund. Langsomt udvikler gruppen sig til den såkaldte Nøragersmindebande, en knallertbande som så mange andre i de københavnske forstæder. Og så er vejen banet for vold, fængselsophold, kampe mellem banden og de klubber, der senere bliver til Hells Angels.

Mordet på Kim Mortensen bliver startskuddet til opgøret. Volden optrappes, banderne udvikler sig og samler sig på den ene side i Unionen, der bliver til Hells Angels, og på den anden side i Bullshit. Efter det rå dobbeltmord på to Bullshitmedlemmer er der er åben krig.

’Bullshit’ er et fint og grundigt dokumentarisk arbejde af de to journalister, der giver stemme til en lang række involverede i konflikten uden at forherlige noget eller nogen. 

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
53575129
ISBN
9788702193572
Antal sider
416

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer