Bog

Bjørnen

Af (
2019
)

Anmeldelse

Bjørnen af Gard Sveen

23 jun.19
AfAnne Klara Bæhr
Skribent

Eminent spændende krimithriller om en ung kvinde fra DDR, der hopper af ved et svømmestævne i Oslo under Den Kolde Krig.

Gard Sveen har skrevet en ualmindelig fængslende krimi-thriller i serien med efterforsker Tommy Bergmann. Den handler om fortidens synder og fortielser, der lidt efter lidt kommer op til overfladen, og hvor rigtig meget ikke er, hvad det giver sig ud for at være. Langsomt afdækkes de forskellige lag i historien, men den rette sammenhæng afsløres først til allersidst. Romanen trækker tråde tilbage til 1970’erne og 80’erne, hvor Den Kolde Krig var iskold, og hvor spionage var en del af den politiske virkelighed.

Da liget af en ung kvinde, der har ligget adskillige år i en sø, bliver fundet i efteråret 2016, mener politiets sikkerhedstjeneste, at det må dreje sig om den østtyske afhopper Christel Heinze, der forsvandt sporløst i december 1982. Mistanken bestyrkes, da hendes gode ven, den spiondømte Arvid Storholt, bliver myrdet få måneder senere. Arvid Storholt blev dømt for spionage i 1987 og kunne have fået strafnedsættelse, hvis han havde røbet identiteten på en anden sovjetisk spion, der var kendt som Bjørnen. Så hvem myrdede Arvid Storholt og hvorfor nu, så mange år senere?

Vi springer frem og tilbage i tiden, fra den dag i 1973, hvor Christel som 18 årig hopper af ved et svømmestævne i Oslo. Det er ikke nogen nem beslutning for Christel, der bl.a. efterlader sin elskede søster i Berlin, men planen er grundig gennemtænkt, og hun gennemfører den. Fortiden indhenter hende dog hurtigt, da hun bliver fundet af en sovjetagent i Oslo. Hun siger ja til at arbejde som spion for Sovjet, fordi hendes kræftsyge søster kun kan blive behandlet i Moskva, hvis hun lader sig hverve. I Oslo udvikler der sig et varmt venskab mellem Christel og Arvid Storholt, der ligesom hun selv er spion for sovjet, men hun er ikke forelsket i Arvid. Det er hun til gengæld i den mand, hun kender som Bjørn. Hun ved ikke ret meget om Bjørn ud over, at han er gift og har børn.

Efter fundet af Christel, bliver politiet klar over, at Bjørn eller Bjørnen, har haft en relation til Christel. Men hvem er han? og hvilken rolle har han spillet? Tommy Bergmann, som vi kender som en dygtig, men også meget egensindig efterforsker bider sig fast i sagen og insisterer på at finde identiteten på Bjørnen, da han må være nøglen til det hele.

Nogle af os husker nok stadig den spektakulære spionsag fra 1987, hvor Arne Treholt, der var norsk socialdemokratisk politiker og diplomat, blev dømt for spionage til fordel for den sovjetiske efterretningstjeneste GKB. Jeg er overbevist om, at Gard Sveen har ladet sig inspirere af netop den sag.

Gard Sveen debuterede med den fremragende krimi ’Den sidste pilgrim’, som fik adskillige priser. Så fulgte de to sammenhængende ’Helvede åbent’ og ’Blod i dans’, som jeg ikke syntes kom op på det sammen høje niveau, men med ’Bjørnen’ topper han igen. Det er en af de mest spændende bøger, jeg længe har læst. DDR og Den Kolde Krig har givet stof til mange bøger og film, og jeg tror, der kommer flere. Måske fordi virkeligheden bag Jerntæppet overgår fantasien.

Bogdetaljer

Forlag
Klim
Oversætter
Ib Høy Hansen
Faustnummer
46566785
ISBN
9788772043111
Antal sider
313

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser