Bog

Bezimena : en moderne fortolkning af myten om Artemis og Siproites

Af (
2024
)

Anmeldelse

Bezimena : en moderne fortolkning af myten om Artemis og Siproites

13 maj.24

Foruroligende og smuk graphic novel tager læseren med på en rejse ind i mørket. 

Med seksuelt eksplicitte billeder er dette en bog til det voksne publikum, der til gengæld forkæles med en fantastisk fortælling, der som Lewis Carrolls 'Bag spejlet' åbner for langt flere spørgsmål, end den besvarer.

Bezimena bygger på myten om den græske gudinde Artemis, Bezimena, der forvandler drengen Siproites til en kvinde som straf for at forstyrre hende, mens hun bader. Her er det en præstinde, der som straf for at have forstyrret den gamle Bezimenas fred forvandles til drengebarnet Benny, der bliver fokus for fortællingen. 

Benny viser sig at være langt fra den velsignelse for sine forældre, som de forestillede sig, da de navngav ham Benedict. Han er et særligt barn, med særlige tilbøjeligheder han ikke kan styre. Han fikserer på pigen Becky, som han går i klasse med, og hun bliver hovedgenstanden for Bennys lyst og fantasier. 

Forældrene prøver på at inddæmme hans seksuelle tilbøjeligheder, og Benny vokser op relativt isoleret. Som ung mand får han et job i en zoologisk have, hvor han kan betragte betragterne uset og således fredeligt få afløb for sin voyeurisme. Men en dag dukker Becky op i den zoologiske have, smukkere end nogensinde.

Det er et visuelt meget stærkt værk, der er holdt fuldstændigt i sort og hvidt. Sort er dog ikke bare sort her - det føles så blødt som velour, dragende og endeløst som rummet, og der er masser af grafisk tekstur i form af krydser, streger og prikker. Det skaber en tredimensionel og meget intim læseoplevelse, hvor man næsten skammer sig over at kigge over skulderen på Benny. For samtidig med, at Benny betragter genstanden for sit begær, betragter læseren jo ham, og blikket udefra er et stort tema bogen igennem. Det bliver klart undervejs, at det ikke helt er til at regne med, hvad øjnene ser - at blikket er farvet af beskueren, og at der er mere under overfladen. Tegnestilen er elegant noir, og karaktererne har et meget glamourøst udseende a la filmen Omstigning til Paradis med Marlon Brando. Trods retrolook er historien dog vanvittigt aktuel og potent, specielt i lyset af diskussionen om "the male gaze".

'Bezimena' er en dybt fascinerende og meget mindeværdig læseoplevelse fuld af mørke. De forbudte længsler, der gemmer sig i mørket, kan spille øjnene og den rationelle tankegang et farligt puds. Hvad er det, som præstinden og læseren skal lære af denne historie? Tegnerens forhistorie bag projektet er at finde bagerst i bogen, men værket står også virkeligt stærkt alene. Denne graphic novel om seksuel vold og vrangforestillinger taler både blødt og skarpt til det voksne publikum.

Bogdetaljer

Forlag
Fahrenheit
Oversætter
Dennis Jacob Rosenfeld
Faustnummer
138281701
ISBN
9788771765076
Antal sider
0

Tema

Tema

Tegneserier og graphic novels

Vi belyser mangfoldigheden inde for tegneserier og graphic novels og sætter gennem en række anmeldelser, analyser og artikler ord på, hvad de flotte grafiske udgivelser kan.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer