Bog

Avle og flokken

Af (
2022
)

Anmeldelse

Avle og flokken

26 jan.23

Hvad er Avle? – en bevidsthed, et væsen, en planet? - og hvorfor vil hun sætte ild? Ingen ved det, men der har været krig, og det lyder jo frygteligt, men man mærker det ikke.

Orson Wells opfandt efter sigende dybdeperspektivet til sit filmiske mesterværk Citizen Kane. Det vil sige, at man kan stille skarpt både på for- mellem og baggrund på én gang og lade fortællingen foregå på flere planer samtidig og dermed effektivt give seeren informationer, så de kan følge med og forstå, hvad der foregår i fortællingen. Det bruger Jørgen Dissing Nørgaard ikke.

Dissing Nørgaard skriver luftige antydninger, og der er noget med et væsen eller en eller anden form for bevidsthed, der hedder Avle. Hun er født i Kronen og vil gerne tænde ild. Der har været krig, og der er noget natur og bjerge, men hvordan det hele hænger sammen, skal man lede lidt længere efter, end teksten ansporer mig til.

Er det noget post-klimakrisekrigs og post-civilisation og nye væsner, der vil befolke og frelse verden? Digtsamlingen eller kort-sentens-fortællingen, eller hvad vi nu skal kalde bogen, giver ikke en krog eller opbygger en spænding udover forundringen over, hvad i al verden det egentlig er, der foregår – og der er i hvert fald for denne læser alt for lidt.

Der er ingen tvivl om, at Jørgen Dissing Nørgaard kan skrive, prosaen er fin og letflydende, men hvis han gerne vil læses kunne en henvendelse til læseren eller i hvert fald en delvis afsløring af, hvad i al verden der foregår, være en god ide. 

Bogdetaljer

Forlag
Antipyrine
Faustnummer
135053031
ISBN
9788775840083
Antal sider
40

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer