Bog

Andres liv

Af (
2020
)

Anmeldelse

Andres liv af Estrid Dyekjær

05 okt.20

Fængslende roman om to vidt forskellige familiers historier, der vikles ind i hinanden.

Anne Marie bor i Holte sammen med sin far, mor og bror Thorvald i en familie, hvor der ikke er meget kærlighed. Faderen er en succesfuld og streng forretningsmand, og moderen er psykisk syg, så Anne Marie og Thorvald er overladt meget til sig selv.
Christian vokser op på en gård et sted i Jylland sammen med sin mor, far og bror Johannes. Christians far er ingen god landmand, så de bliver nødt til at sælge gården. Hans mor forsøger at give drengene en god og kærlig opdragelse, men det er svært med en far, som drikker og bliver mere og mere voldelig.

Anne Marie og Christian vil begge væk fra deres familier, langt væk. For Christian er det lykken at blive indkaldt som soldat, og han bliver ansat ved Søværnet. For Anne Marie er det mere vanskeligt, når man som pige har hele livet tilrettelagt: ”I det øjeblik så hun hele sin fremtid for sig. Husholdningsskole, forlovelse, ægteskab, herskabsvilla ved søen, graviditeter, børn og en fremtid som mors hvor vanviddet havde overtaget idyllen.” Det lykkes for hende at blive sygeplejerske, men væk kommer hun ikke fra familien, for hendes far beslutter, at moderen kan komme hjem fra Sct. Hans Hospitalet, hvor Anne Marie kan passe hende.

Anne Marie og Christian mødes første gang til et bal på en restauration, og de bliver tiltrukket af hinanden, men kender kun til hinandens navne. Tiden går, og Anne Marie og Christian lever videre hver for sig med kærester, kærlighedsproblemer, skilsmisser, børn, abort og dødsfald i familien, men hele tiden lever de begge med drømmen om at se hinanden igen. I en sen alder mødes de ved et tilfælde.

Romanen er inddelt i kapitler med overskrifter, som referer til Bibelen fra Skabelsen, over Udfrielsen, Fristelsen, Åbenbaringen, for at slutte med Korsfæstelsen og Apokalypsen, og begreber som synd, skam og straf er vævet ind i historien.

Jeg blev fanget af Anne Marie og Christians skæbner og den realistiske måde deres liv beskrives på.

I 2019 debuterede Estrid Dyekjær med romanen 'To liv' om Kirsten og Johannes, og her i ’Andres liv’ er de med som bipersoner. Der er ikke nødvendigt at have læst ’To liv’ for at få det fulde udbytte af ’Andres liv’.

Bogdetaljer

Forlag
Byens Forlag
Faustnummer
48670989
ISBN
9788793938717
Antal sider
391

Artikel

Tine Høeg vinder Edvard P. prisen 2020

Tine Høeg vinder biblioteksprisen for sine nyskabende digtromaner og provokerende opgør mod at være rigtig voksen. Og så er hun en stemme i dansk litteratur, man absolut skal lytte til. Se prisoverrækkelsen her.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer