Bog

Åndernes rige

Af (
2011
)

Anmeldelse

Åndernes rige af Richard Russo

11 nov.11

Morsom og medfølende roman af Richard Russo, der netop gæstede Bogforum, om anarkisten og akademikeren Henry, der jagter meningen med ”det hele”.

Efter 14 års tavshed på dansk udsendte Klim sidste år pulitzerprisvinderen 'Empire Falls' af Richard Russo. En pragtfuld roman, som de nu følger op på med 'Åndernes rige'.

Hvor de øvrige titler på dansk af Russo hovedsageligt har beskæftiget sig med lilleby-Amerika og mennesker fra de lavere sociale klasser, rykker han denne gang handlingen ind på et universitet i Pennsylvania, hvor hovedpersonen William Henry Devereaux Jr. er professor og bestyrer af engelskinstituttet.

Henry er omkring de 50 år og midt i sit livs krise – uden han dog selv er klar over det. Han har altid forholdt sig til omverdenen med en konstant ironisk distance, men nu jagter han provokationen i sig selv, og det virker næsten som om, at han forsøger at styrte sig selv i afgrunden i forsøget. Intet er for helligt at lave sjov med, og kollegaernes bekymringer for fyringsrunder og besparelser kan han slet ikke tage alvorligt.

Mens rygterne flyver, og Henrys kone er til jobsamtale i en anden stat, vender Henrys far, William Henry Devereaux Sr. tilbage til hans liv. Ud over alt dette har Henry også problemer med vandværket…

'Åndernes rige' udspiller sig i et akademisk miljø, hvor kollegaerne for et godt ord stikker hinanden knive i ryggen i kampen for at fastholde netop deres bevillinger. Det er ikke en verden, jeg normalt interesserer mig særligt meget for, men Russo formår at gøre det interessant trods mine forbehold.

Jeg blev fanget ind af anarkisten Henry Jr., der bogen igennem kæmper for at finde ud af, hvad der egentlig foregår, både omkring ham og i ham, og selvom han til tider er lidt af en torsk, så kom jeg alligevel til at holde utroligt meget af ham.

Richard Russo har et fantastisk sprog, som gør det til en særlig oplevelse at læse hans bøger. Ordene væves sammen og skaber en helt særlig oplevelse, så selvom den ydre handling måske ikke lyder af så meget, så er indholdet af romanen alligevel en stor oplevelse.

'Åndernes rige' er ikke en nem roman at beskrive, men jeg kan anbefale den på det varmeste som en stor læseoplevelse. Og har du endnu ikke læst hans øvrige romaner, så kan jeg også kun opfordre til at læse dem.

Bogdetaljer

Forlag
Klim
Oversætter
Søren K. Barsøe
Faustnummer
29042128
Graphic
John Gall
ISBN
9788771290196
Antal sider
406

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer