Bog

Anden Verdenskrig

Af (
2017
)

Anmeldelse

Anden Verdenskrig af Anthony Beevor

19 sep.17

En formidabel bog om Anden Verdenskrig. Her er facts og detaljer i mængder, urokkelig professionalisme, men også en ubesværet fortælleglæde, der gør læsningen til en fornøjelse.

Klicheen "storværk" er på sin plads som betegnelse for denne bog om Anden Verdenskrig,  Anthony Beevor er krigshistoriker i toppen af sit felt. Her kommer vi i bogstaveligste forstand hele vejen rundt om Anden Verdenskrig og kan læse om blandt andet Krigen i Stillehavet, ubeskrivelige lidelser omkring Stalingrad. Om dybfrosne og fladkørte lig og om sult, der var et lige så effektivt våben som krudt og kugler. Generelt var de øverste i hierarkiet ikke sjældent bindegale, stressramte, magtkorrumperede eller bare krukkede. En af de mildere versioner var Montgomery, der udleverede signerede fotos som en filmstjerne. Anekdoterne letter læsningen og giver farve, men der er fakta, navne og datoer i overmål, så det hele skal fordøjes i mindre portioner. Det er en bog, der vil komme ned fra min hylde fra tid til anden.

Det, der kendetegner en god historisk formidler som Anthony Beevor, er vel nok evnen til at give læseren perspektiv og bibringe et billede af verden dengang og den udvikling, der har ledt til vores nutid. Jeg har i øvrigt netop læst Beevors store bog om Slaget om Kreta, som er en af hans udgivelser om enkeltemner i Anden Verdenskrig. Her savnede jeg illustrationer. Det gør man ikke i denne. Udover sort-hvide fotos er der gode kort. Men når det er sagt, så fortæller forfatteren jo på en måde, så man danner sine egne billeder.

Hvis man ønsker sig krigshistorisk overblik, skal man naturligvis læse alle 818 sider, dertil kommer så et omfattende noteapparat og register over navne. Bogen er kronologisk i selve gennemgangen, men har egentlig skikkelse af essaysamling, dog med en indholdsfortegnelse allerførst, så kan man vælge den periode eller det emne, man lige har brug for. Især opgaveskrivere med stålsat læseenergi kan have nytte af det. Det er ikke tør opremsning af facts som i skolebøger i min barndom. Det er en veloplagt beretning mættet af facts. Det er spændende fortællinger, men også grusomheder om hvordan mennesker handler som dyr, men det er viden, vi har brug for.

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt og Ringhof
Oversætter
Anders Juel Michelsen
Faustnummer
52995922
ISBN
9788711548141
Antal sider
898

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer