Bog

American Youth

Af (
2013
)

Anmeldelse

American Youth af Phil La Marche

15 aug.13

Et ensomt og bekymrende bekendtskab, som man læser med stigende bekymring. ’American Youth’ er et fremragende bud på en moderne udviklingsroman.

I en lille by i New England i den nordøstlige del af USA bor Ted Le Clare eller ”drengen”, som han konsekvent kaldes i store dele af romanen. Ved et uheld med et våben og to uforsigtige ikke-våbenkyndige kammerater er han indirekte skyld i, at en af vennerne bliver skudt og dør. Dette tragiske uheld er omdrejningspunktet i ’American Youth’, men temaet er et helt andet. Romanen handler ikke om våbenlovgivning i USA, men om at blive voksen og prøve at finde et ståsted og en mening med livet.

Da det rygtes, at drengen har været involveret i ”noget med våben og død”, kontaktes han af en neo-fascistisk ungdomsgruppe, der kalder sig ”American Youth”. De fisker medlemmer, og en søgende og ensom sjæl som ”drengen” er et nemt bytte. Pludselig opleves miljøet fyldt med konfliktstof både kulturelt, økonomisk og politisk. Drengen har brug for venner, men er gruppen noget for ham?

Sideløbende plages han af indre dæmoner, (hans mor har overtalt ham til at fortie, at det var ham, der ladede geværet), og han er helt alene med sit moralske dilemma, alt imens politiet nærmer sig sandheden.

’American Youth’ er utrolig velskrevet og nem at læse, hvilket gør den til en oplagt roman at læse for unge. Det at blive voksen blandes med identitetstematik, famlende erotiske erfaringer, moralske dilemmaer og ansvar.

Phil La Marches debutroman er et virkelig godt bud på en moderne udviklingsroman, der berører og kommer med bud på, hvad der måtte være aktuelt, når man er ung. Romanen er aldrig fordømmende eller moraliserende men køligt konstaterende, når der er en konflikt eller en problematik – og dem er der mange af, når man er ung.

Jeg er slet og ret begejstret.

Bogdetaljer

Forlag
Republik
Oversætter
Mette Sø
Faustnummer
29983585
Graphic
Eks-Skolens Trykkeri ApS
ISBN
9788792976031
Antal sider
244

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer