Bog

Afslutninger

Af (
2023
)

Anmeldelse

Afslutninger

29 jun.23
AfJette Holmgaard Greibe
Skribent

Hjertevarm debutroman om at blive fanget ind i sine egne mønstre og huske på at lade alle de gode begyndelser fylde.

Sarah arbejder på et plejehjem, og når en beboer dør, gør Sarah, hvad end beboeren var i gang med, færdigt. Om det handler om et strikketøj, en bog, et måltid eller andet. Når hun får fri fra arbejde, bruger hun sine aftener på at afslutte beboernes ufærdige ting.

Om tirsdagen besøger hun sin far, Chrisser, der oftest lugter af cigaretter og uvasket hår, og som altid tror, at Sarah er sin mor, Susanne. Sarah snakker ofte med Mehmet, med de dejlige gråsprængte krøller, der har sin egen blomsterbutik, og hun vil så gerne invitere ham på kage, så de kunne snakke mere sammen, men hun gør det ikke. For Sarah har så meget hun skal nå, med alt det der skal afsluttes, er der ikke tid til begyndelser.

Sarahs erindringer om sin mor er, at hun var stor, blød og farvestrålende, og når de spiste sammen, sørgede hun altid for, at Sarah først tog en lille portion mad, for det var vigtigt at kunne blive færdig. Fru Sørensen på plejehjemmet minder Sarah om hendes mor, og selvom hun ikke må, giver Sarah Fru Sørensen lidt sirup i havregrøden, for hun ved, at hun elsker det. Lotte, som Sarah indimellem snakker med, bor i lejligheden under Sarah og har to børn, drengen Bastian og pigen Alberte, som er alvorlig syg, og derfor er Lotte ofte med sin datter på hospitalet. Imens passer Sarah Bastian, og efterhånden som hun tilbringer tid med Bastian, og også med Mehmet, begynder hun at være træt af afslutninger.

'Afslutninger' er en overraskende og vidunderlig fortælling, som er fyldt med små og store historier i historien, der alle skaber forståelse for den enkelte. Læseren møder blandt andet en dominerende far, den tunge følelse af skuffelse, angsten for at miste og for at dø, men også for at leve, og mange passager er fyldt med underspillet humor. Efterhånden som man lærer Sarah at kende, finder man ud af, hvor frygtelig en hemmelighed, hun har båret på, siden hun var ung. Hun føler stor skyld over en episode, der skete for år tilbage, hvilket er årsagen til, at hun har brug for at afslutte tingene. For at være et ordentligt menneske, men også for at sone.

Romanen er velskrevet med et gennemtænkt plot, der husker os på at nyder øjeblikkets fortryllelse og give plads til at tilgive, i høj grad også sig selv, og lade alle de gode begyndelser fylde os op.

Bogdetaljer

Forlag
Alpha
Faustnummer
136014811
ISBN
9788772391724
Antal sider
349

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser