18 feb.13

Blog

Undskyld. Kan du ikke finde en god bog til mig?

Kommentarer

2 kommentarer
AfNina Wegner
tir, 19/02/2013 - 14:07

Hej Tina

Jeg så en "After-deadline" diskussion på fjernsynet for et par dage siden, hvor en journalist fra weekendavisen ikke for sin død kunne se hvad man skulle bruge biblioteker til mere, hverken nu eller i fremtiden. Rolf Hapel fra Århus Kommunes biblioteker var blevet "sat til" at forsvare et milliardbyggeri i Århus og selv om Rolf ihærdigt prøvede at forklare et moderne folkebiblioteks rummelighed og betydning i almindelige menneskers hverdag, så tror jeg ikke at det blev forstået eller hørt af journalisterne omkring bordet. Rolf Hapel havde travlt med at bruge ord som "Viden" og "Vidensdeling" og "Kulturelt mødested".

Meget fint, synes jeg - men jeg savnede helt ordet "Litteratur" i diskussionen. Jeg forstår ikke hvorfor litteraturen får så lidt plads og hvorfor vi som litteraturelskere- og formidlere får så lidt opmærksomhed. Rolf Hapel havde travlt med at prise det "fremadrettede" (undskyld! det så fortærsket et udtryk) arbejde, som bibliotekerne er gået i spidsen for, - nemlig samarbejdet med kommunernes Borgerservice-funktioner. Jeg forstår stadig ikke, hvorfor det er indlysende for biblioteksledere at bibliotekarer skal lave pas og kørekort, når det, vi er bedst til, er at formidle litteratur og viden.

På Horsens bibliotek tilbyder vi her i foråret mere end 45 arrangementer fordelt på Hovedbiblioteket og de 5 lokalbiblioteker. Borgerne strømmer til disse arrangementer, og emnemæssigt strækker det sig fra et smalt emne som oversættelse af Murakamis forfatterskab (her kom der 75 tilhørere) og japansk Te-Ceremoni til lokale strikkedamer, som mødes hver 14 dag. Biblioteket bliver brugt af ALLE borgerne i vores samfund uanset alder og økonomisk formåen. Borgerne læser, studerer, leger, spiller, mødes, snakker, bliver undervist, henter viden, ....

Jeg synes vi gør det hamrende godt, men måske forsømmer vi at FORTÆLLE om, hvor go'e vi er. Der er i hvert fald mange journalister og forfattere, som endnu ikke har fået øje på kvaliteten i vores arbejde i folkebibliotekerne.

lør, 23/02/2013 - 09:44

Som svar til af Nina Wegner

Hej Tina

Først tak for en god beskrivelse af arbejdet og hyggen i biblioteket. Det er dejligt at have et sted hvor man netop kan hygge sig, når konen hellere vil shoppe eller vindueskigge for tredje gang i denne uge. Jeg elsker at kunne gå ind et sted hvor der er uendelige muligheder for at kigge i bøger og tidsskrifter, uden at jeg behøver at planlægge noget i forvejen, og hvor hjælpen er lige ved hånden.

Efter pensionering har jeg selv slået mig på forfattergerningen, og min tredje spændingsroman er udkommet i januar. Nu glæder jeg mig over at følge udviklingen på www.bibliotek.dk efter at de første par biblioteker har bestilt bogen hjem.

Desuden er jeg aktiv i en række forfatterfora på internettet, hvor forfattere og de der gerne vil være det kan udveksle erfaringer. I mit lokalområde rundt om Roskilde er vi et par stykker som ydmygt må rubriceres som ’ukendte forfattere’.

Det kan godt undre mig at bibliotekerne ikke er mere aktive for at arrangere forfatteraftener med sådanne mindre kendte forfattere, i alle aldre og afskygninger. Der er naturligvis arrangementer med de i forvejen kendte hvis de ellers har tid til at stille op, men jeg synes der er et stort uopdyrket felt i at udbrede kendskabet til de mange ’små’ forfattere, hvis bøger faktisk står på hylderne. Det kunne samtidig gøre litteraturdebatten bredere og øge interessen for bibliotekernes kulturformidling.

Log ind for at skrive kommentarer