31 jan.13

Blog

Svigter litteraturen de fattige i Danmark?

Kommentarer

2 kommentarer
AfInger Andersen
fre, 22/02/2013 - 10:28

Jonas T. Bengtsson har med Aminas breve og Submarino skrevet om mennesker i samfundet, som til dels lever i en parallelverden. Er psykisk syge og narkomaner fattige? ikke nødvendigvis men de bliver ofte af det øvrige samfund henvist til at leve i deres egne cirkler. Psykisk syge er ikke nødvendigvis fattige, men de kommer til at leve en fattig verden, fordi de ikke passer ind i vores pæne middelklasse verden, der er den fremherskende og indflydelsesrige i vores samfund. Bengtsson har skrevet fremragende om nogle af disse mennesker, især Aminas breve var god.

lør, 16/02/2013 - 11:49

Tak for et godt debatemne,Tina Brødsgaard. 

Du spørger, om fattigdom er et litterært tabuemne. Min holdning er, at i de mange år, hvor tidligere fattige familier er kommet til penge, er der sket en holdningsændring. Nu kalder folk sig for middelklasse, og det signalerer noget andet end at kalde sig for arbejderklasse, selv om deres rødder hører til i sidstnævnte.

Middelklassen ønsker under ingen omstændigheder at komme tilbage til den tid, hvor de var arbejderklasse, for det lugter af fattigdom. Så ved at negligere ordet, kan man fejlagtigt tænke, at det er ikke-eksisterende. Det er selvfølgelig ikke kun ved at negligere ordet, men også ved at glemme, hvor man kom fra og skabe en ny virkelighed, der handler om materiel velstand. 

Hvornår har man sidst læst om en forfatter, der er blevet kaldt for arbejderforfatter? 

Mit ønske er, at der kunne komme noget stolthed ind i ordet igen, så det at komme fra arbejderklassen ikke omtales som noget negativt, men noget med at kæmpe for overlevelse, så godt man nu evner. 

Du skriver også i denne blog, at du savner forfattere, der beskriver "fattigdom med andet end en humoristisk distance og som andet end mental og social deroute."

Enhver skønlitterær roman er et forsøg på at indkredse et emne. Man kan ikke få alt med i én roman. Men derfor kan der godt ligge meget mere gemt under overfladen, hvis læseren er opmærksom og ser på detaljerne. Der kan være social indignation, en politisk holdning og et ønske om at ændre den måde, man omtaler arbejderstanden på. 

Log ind for at skrive kommentarer