29 jun.13

Blog

Anmelder, så tag dig dog sammen, mand!!

Kommentarer

2 kommentarer
AfNina Wegner
tir, 02/07/2013 - 14:19

Jeg undrer mig over din meget snævre forståelse af hvad en "anmeldelse" er, hvad den skal bruges til, og hvad den skal indeholde.

Jeg har tidligere været en del af Litteratursidens redaktion, og har kæmpet med "alt hvad der var mig kært" for at undgå begrebet "Anmeldelse" i forbindelse med bibliotekarernes bogomtaler her på siden.

Ordet "Anmeldelse" kan i mine øjne være særdeles negetavt ladet.

  • Jeg går på politistationen og "anmelder" en forbrydelse.

På bibliotekerne og på Litteratursiden vil vi gerne formidle litteratur. Den rigtige bog til den rette læser. Derfor vil du opleve at bogomtalerne på Litteratursiden i høj grad vil fremstå som "anbefalinger" (det hed anmeldelserne før de blev omdøbt). For at formidle litteratur skal der være en lille bid handlingsreferat, og dernæst er det vigtigste at sælge selve læseoplevelsen. "Sell the sizzle not the sausage" sagde Rachel van Riel i forbindelse med "Opening the Book" projektet.

Jeg mener ikke du kan forvente at en anmeldelse kan puttes ind i en firkantet kasse.

  • En anmeldelse på Litteratursiden vil ganske ofte være en positiv omtale, som formidler bogen og læseoplevelsen uden at røbe for meget af handlingen eller selve plottet. Det kan også betragtes som en læse- og købsvejledning.
  • En lektøranmeldelse er fuldstændig målrettet bibliotekernes indkøb.
  • En dagbladsanmeldelse vil ofte være skarpere med fokus på selve det litterære værk.
  • Hvis du gerne vil have kritik i forhold til din forfattervirksomhed, så må du hente hjælpen inden for egne rækker, og bede vennerne og forfatterkollegerne om at give dig råt for usødet.
  • Vi oversvømmes faktisk af private Litterære blogs, hvor alle skriver om bøger og læseoplevelser, og kvaliteten af skriverierne strækker sig fra det korteste Facebook-indlæg til udførlige akademiske afhandlinger.

Læs iøvrigt Anne Himmelstrups meget grundige, velskrevne og fine (ja, det var måske for meget ros :-)) redaktionelle blog

tir, 02/07/2013 - 08:26

Der er mange gode pointer i dette indlæg, for eksempel en god kritik af mange anmelderes unødige afsløringer af plotelementer, som burde forbeholdes læsningen af bøgerne, og også et angreb på de subjektive og ofte misforstået positive ’venneanmeldelser’. I stedet opfordres anmelderen til at ’give sin mening råt for usødet!’

Denne opfordring fra Jonas Wilmann er givetvis oprigtigt ment, af én som er træt af at se andre forfatteres bøger rost usagligt af fans og amatøranmeldere på nettet, men desværre appellerer opfordringen også til det værste i visse mennesker, den slags der ikke vil dy sig, det vil sige ’Ekstrabladstænkerne’, dem der ved alt om at bruge jantehjernen og skrive ’lige hvad de mener’ – uden ansvar, uden objektive bedømmelseskriterier, og uden at sætte sig ind i pågældende forfatters virkemidler, så de i det mindste anvender argumenter til at underbygge ’lige hvad de mener’.

Vi der skriver eller redigerer bøger ved, hvor stort arbejde det koster, og det svier, når resultatet bliver ’anmeldt’ af én, som ikke har nogen intention om at investere den nødvendige tid eller tankevirksomhed i projektet, hvilket ellers burde være en ufravigelig forudsætning for at kunne gøre det.

Risikoen ved Jonas Wilmanns opfordring er altså at vende usagligt positive anmeldelser til usagligt negative anmeldelser.

Man kunne sige, at det er tilgiveligt blandt amatører at producere anmeldermakværk, men desværre når tendensen til subjektivt meningsanmelderi langt op i de professionelles rækker, læs bare mange dagblades boganmeldelser og tænk over hvor sagligt underbyggede, hhv. hvor arrogant spottende og selvfede nogle af dem er, grænsende til personforfølgelse af forfatteren i stedet for anmeldelse af hendes bog – eller se på lektørudtalelser, som afgør en bogs videre skæbne hos bibliotekerne: har lektøren overhovedet læst mere end de første tredive sider plus slutningen, og i så fald, hvor kommer alle de faktuelt forkerte informationer så fra?

Som forfatter siger jeg nej tak til denne vildmand, jeg ønsker ikke flere tankeløse, ureflekterede ’lige hvad du mener’ anmeldelser, i forvejen er der alt for mange af den slags. Hvis ikke anmeldere kan hæve sig over janteloven og foretage en nogenlunde nøgtern og saglig helhedsvurdering, der medinddrager de forskellige målepunkter og kriterier, der afgør en bogs kvalitet, så hellere undvære.

Med venlig hilsen,

Christian J.D. Dirksen

Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer