28 okt.13

Blog

Hvad skal man læse i læsekredsene?

Kommentarer

4 kommentarer
AfNina Wegner
tir, 29/10/2013 - 15:43

Haruki Murakamis "Kafka på stranden" har jeg haft på programmet i 2 forskellige læsekredse i samme uge. I den første læsekreds var der en herre, som var så afvisende ja næsten vred på Murakami. Han kaldte Murakamis roman for "varm luft" og "Kejserens nye klæder". De andre deltagere i kredsen (alle kvinder) var allesammen begejstrede, nysgerrige og mystificerede. Som leder af læsekredsen blev jeg i første omgang en lille smule rystet over så voldsom en reaktion fra en deltager, og jeg brugte meget energi på at stille positive spørgsmål. Jeg synes alligevel at vi fik diskuteret romanen godt og grundigt, men jeg var meget træt efter den arbejdsdag.

To dage senere var samme roman på programmet i en lidt større kreds. Her var en helt anderledes diskussion, og stemningen i gruppen var lattermildt seriøs og alligevel på et pænt højt niveau. Der var en enkelt herre i gruppen, som havde sin helt egen vinkel på teksten. Et fint bidrag. En af de yngre kvinder bidrog med den mest kritiske stemme, og fandt romanen kaotisk og forvirrende, men synspunktet blev fremført på en pæn ikke-vred måde. 

Dorthe, jeg synes din beretning om den vrede læsekredsdeltager, der absolut ikke ville læse ny dansk litteratur minder lidt om min oplevelse. Citat:Sådan noget lort forstår jeg ikke, sagde bemeldte medlem, og det syntes jeg var så trist. Ikke, at hun ikke forstod bøgerne, for det står enhver frit for ikke at forstå. Det triste var, at hun mente, at bøgerne var noget lort, fordi hun ikke forstod dem. Jeg er helt enig med dig.

Det er godt at læse og diskutere litteratur i en bredt sammensat gruppe hvor både køn og alder divergerer, men vrede, snæversyn og foragt hører ikke hjemme her, synes jeg. Hvis man deltager i en læsekreds hvor medlemmerne har samme udgangspunkt giver det større mulighed for fordybelse. 

Hvis man er så vred på litteratur og kultur hvorfor deltager man så i en læsekreds? 

Afgrete jørgensen
tir, 29/10/2013 - 13:50

Min ide med en læsegruppe er at man skal udfordres, ikke nødvendigvis stryges med hårene.

At møde op og på forhånd være negativ og tilmed glad for sin uvidenhed (som du fortæller om en deltager) kan blive et dødsstød for enhver gruppe.

At blive konfronteret med det man ikke ved, kan være den gode grund til at man går på jagt efter oplysninger - og tænk engang hvor er der meget spændende "derude", som man kan boltre sig med.

Noget af det gode ved læsegruppe er at hvad man ikke selv ved, ved måske sidemanden. Een er historiekyndig, en anden ved noget om malere eller ny litteratur eller fugle, eller psykologi eller sygdomme eller noget helt syvende.

I en af mine grupper læste vi "Hærværk" fornylig. Det førte med sig at en deltager kunne fortælle om kunst i transformatortårne på Langeland, hvor hun var stødt på et digt at Tom Kristensen. Det syntes hun var ret sjovt, da hun jo netop var ved at læse Tom K. til vores gruppe. En anden kunne så fortælle om en maler Poul Anker Bech, som i mange af sine malerier har et transformatortårn placeret. Og hun tog en bog med næste gang om denne spændende maler, så vi kunne se billederne og tårnene.

Og sådan går det når det går godt. Samtalen udvikler sig, nysgerrigheden vokser, bogen bliver endnu mere interessant, emnerne aktuelle.

Den bog jeg skal snakke om i en gruppe har fortalt mig meget om Burma, Indien og Malaysia - og briternes gøren og laden i det område igennem et århundrede. Noget jeg ikke vidste ret meget om. Det ved jeg nu - og bogen er Amitav Ghosh: "Glaspaladset".  

Men der skal være bid i en bog. Et kødben er bedst når der er kød på.

AfBirthe Kobberø
man, 28/10/2013 - 23:03

Hej Dorthe Nors

Du slutter din blog med en beskrivelse af , hvordan en læsekreds skal være . Den kan jeg kun tilslutte mig , heldigvis er jeg med i en , der ligner .  Men har alligevel lyst til at fortælle om en anderledes oplevelse af en læsekreds .   I vores " Nyt fra biblioteket " blev der inviteret til LitteraturWorkshop .   Da jeg er en hund efter litterære oplevelser meldte jeg mig fluks til .   Ankommet til biblioteket stod der kun bibliotekaren ; men der ville komme 6 mere .     Fint nok ! 

Der står jeg så , en før krigsmodel - og ind kommer seks skønne unge kvinder , som jeg kunne være bedstemor til .  Bibliotekaren var jævnaldrende med mine børn .    Følelsen af at være malplaceret var total .  Dette går aldrig :(     På en undtagelse nær læste de litteratur på universitet , og der stod jeg , som stort set kun havde gået i livets skole .   Det skulle blive en litterær stjernestund .  Kombinationen af ungdommelig klarsyn og erfaringen viste sig at give teksterne af Johs. V. Jensen og Bodil Bech en spændstighed . Dette at bruge moderne ord , læs opfattelse , over den " gamle " tekst , fik personerne til at ændre karakter . Det var måske ikke lige forfatternes mening ; men ok alligevel .   

Normalt består læsekredsene vel ofte af " middelalder " kvinder .   Oplevelsen i Workshoppen siger mig , at det må være en god ide at blande generationerne .  Det var det den dag :)   

man, 28/10/2013 - 11:44

Tak for en god, informerende og underholdende blog, Dorthe Nors. Og billedet af den døde sneppe var en helt fin måde at fange interessen på, for jeg tænkte straks: Hvad laver sådan en sneppe i den blog? :o)

Mht. krimigrupper, og hvad de taler om, så gætter jeg, at der kan være stor forskel på krimier. Nogle er bloddryppende, dramatiske og med et højt tempo, mens andre er som engelske krimi serier: rolige, med troværdige personer og et plot, der er til at forstå.

Jeg synes, at håndværket er noget af det vigtigste. Hvis håndværket ikke er i orden, så bliver jeg hurtigt træt af at læse en roman, og det er ligegyldigt, hvilken genre det er, om den er skrevet af en kendt eller ukendt forfatter. 

Damon Knight skriver i en bog om håndværket, at en forfatter skal læse alt. Shakespeare, Robbins, Dostojevski og etiketterne på ketchupflaskerne, men altid kun når man har lyst til at læse det, aldrig af pligt. Og en forfatter kan få stor viden ved netop at læse om alle mulige emner, der virker interessante. Han foreslår blandt andet bøger om flyvende tallerkener, Jungs psykologi eller dybhavsfiskeri.

Hvis man er en god lytter, så kan samtaler på en arbejdsplads, blandt jord- og betonarbejdere, i et misbrugsmiljø, til en fernisering eller i tog eller bus, være noget, man kan tage med sig, næste gang man skriver en roman. 

Jeg synes, det er i orden at vælge noget litteratur fra, fordi det ikke siger én noget. Livet er for kort til uinteressante bøger - og det uinteressante kan være det modsatte hos en anden læser. Så heldigvis er der altid bøger for enhver smag hos boghandleren og på biblioteket. 

Log ind for at skrive kommentarer