12 mar.12

Blog

Hvad skal vi med genrer?

Kommentarer

1 kommentar
AfEgon Clausen
fre, 16/03/2012 - 13:44

Genrer er litterære redskaber. De er forfatterens linealer, hamre, save og høvle, og som sådan er de uundværlige. Indenfor det begreb der kaldes faglitteratur er der mange forskellige genrer. Ligesom der er forskel på en hammer og en høvl er der også forskel på kogebog og en essaysamling. Nogle faglitterære genrer har mulighed for store kunstneriske kvaliteter, tænk på erindringer, essays og taler, mens andre gør en dyd ud af at være så konkrete og umisforståelige som muligt, tænk på opskrifter og domsafsigelser. Hver genre er omgivet af en særlig ”skriftkultur,” der rummer specifikke krav til teksten. I historieskrivning foregår der for tiden en strid om den rette form. Den klassiske historieskrivnings fortalere finder man på universiteterne, mens journalister som Tom Buk Swienty og Peter Øvig Knudsen anvender en journalistisk fortælleteknik, der henter sine virkemidler fra mange forskellige genrer.

Problemet med genrer opstår blandt andet, når man bruger genrebegrebet til at definere, hvad der er kunst. Mange mener således, at skønlitteratur er bedre til kunst end andre genrer. Dette er rent sludder. Essayet er efter min mening den højeste form for skønlitteratur, men den er uden handling, og lige for tiden er det sådan, at handling skal der til for at det regnes for kunst.     

Det er imidlertid ikke kun indenfor faglitteratur der findes forskellige genrer. Det gælder også skønlitteraturen, hvor der findes genrer, der er dømt helt ude af det gode selskab. Tænk på salmer, reklamer, propaganda, pornografi, graffiti mv. Man kan derfor ikke bruge ordet ”faglitteratur” uden at definere, hvad det drejer sig om. Man burde heller ikke kunne anvende ordet ”skønlitteratur” uden at definere nærmere, hvad man tænker på. At gøre det, vil utvivlsomt gøre samtalen om litteratur meget mere konkret og vedkommende.

Venlig hilsen

Egon Clausen

Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer