Når vi taler om modernismen i dansk litteraturhistorie, er det typisk perioden i 1960’erne med sine eksperimenterende, vilde og systembaserede tekster, vi refererer til, men lyrikken blev moderne langt tidligere – faktisk helt tilbage i 1920’erne. Hvorfor gjorde den dét? Hvad er modernismen og hvad skete der med lyrikken, da den blev moderne? Hvornår skete det egentlig og hvorfor?
Kulturformidler Frederik Schøler giver i første del af podcasten sit bud på en definition på modernismen. Han har undervejs søgt råd hos digterne Peter Nielsen (f. 1980) og Peter Laugesen (f. 1942). Nielsen, der er midt i en skriveraptus, har sendt en fyldig mail, mens Laugesen i et interview med Schøler udfolder sit syn på den modernistiske tradition – og hudfletter modernismens betydning for sit eget forfatterskab. Siden 1960'erne har især Peter Laugesen produceret en uoverskuelig mængde tekster til bøger, blade, litterære oversættelser, tidsskrifter og musikudgivelser. Inspireret af de gale, vilde og berusede kunstnere har Laugesen altid haft det bedst i litteraturens udkantsområder.
I løbet af podcasten er der eksempler på Laugesens lyrik, men vi møder også P. S. Shelly, Peter Nielsen, Gertrude Stein, Williams Carlos Williams og Klaus Høeck.
Find og abonner på LYT i din podcast-app, på eReolen eller direkte på lytlyrik her.
Kommentarer