Af cand. mag. Nanna Rørdam Knudsen
Kærlighedens smerte
En bibliotekar der skriver erotiske fortællinger – nej vel? Lidt overraskende var det derfor, da Adda Lykkeboe i en moden alder debuterede med den erotiske roman Kontrakten.
Adda Lykkeboe kom til verden i 1939. Da hun var syv, flyttede hun og hendes familie til Færøerne, og først i 1956 vendte de tilbage til Danmark. På Færøerne gik Lykkeboe i skole hos Franciskanersøstrene. Betydningen af den katolske opdragelse gik dog først op for Lykkeboe, da hun som voksen befandt sig i Toscana. Adda Lykkeboe havde skrevet dagbog i mange år, men det var i Toscana, hun for første gang skrev ”hun” i stedet for ”jeg”, og det blev begyndelsen på Kontrakten.
Kærlighedens død
Kontrakten er en kærlighedsroman, der paradoksalt nok handler om kærlighedens død. Centrum i romanen er ægteparret Johann og Maria, et hidtil lykkeligt og lidenskabeligt par, hvis forhold er kommet på afveje. Johann har været Maria utro, og Maria opstiller i sin sårede vrede en kontrakt. Parret skal være hinanden utro i hinandens nærvær; utroskaben skal være med professionelle.
Kontrakten skal vare tre måneder, og først derefter kan Johann og Maria beslutte, om de ønsker at være sammen. For Maria er Kontrakten den eneste måde at overleve på: ”Jeg kommer til at se dig med andre kvinder. Det er den eneste måde jeg måske kan skaffe mig af med mine billeder på. Billeder af dig og den anden. Det gør ondt, forstår du. Det er muligt det aldrig lykkes mig at komme over det, men jeg ved ikke hvad jeg ellers skal gøre for at vi kan blive sammen.”
Undervejs tager de på ferie i Italien, hvor de bor hos Johanns gamle universitetslærer, Christian, der har mistet sin kone og lille søn på tragisk vis. Han lever isoleret og har lukket af for fortiden. Johann og Marias besøg ændrer hans tilværelse, de tvinger ham, uden at vide det, ud af isolationen med deres betroelser om deres kuldsejlede forhold, og han forelsker sig i den smukke Maria. Mens Marias og Johanns forhold er ved at dø, blomstrer Christian op, en utilsigtet virkning af Kontrakten.
Ærkeenglen Gabriel
Erotikken er forbundet med noget både lystfyldt og smertefuldt for romanens personer. Det dobbeltbundne kommer til udtryk allerede i romanens første kapitel, hvor Johann og Maria er på vej ud på en af deres seksuelle udflugter: ”..jeg ved ikke om det er smerten eller lysten der gør mest ondt”, tænker Maria. Med Kontrakten følger altså smerten.
For Maria bliver den ikke den renselse, hun havde håbet på. I stedet mister hun ikke alene den nære kontakt med Johann, men også forbindelsen til englen Gabriel, som har fulgt hende gennem hele livet. Men Maria og læseren skal få at se, at Gabriel ikke har forladt hende permanent. Tværtimod, kan man roligt sige. Han blander sig, og hans indblanding formår måske både at komme Johann og Marias forhold til undsætning og at blæse nyt liv i Christian.
Kærlighedens genopstandelse
Det bliver ikke Kontrakten i sig selv, der redder Johann og Maria fra undergang. De drives længere og længere fra hinanden, og det er først, da Maria bryder Kontrakten, der for alvor indtræffer en forandring. Først da kan Johann forstå Marias bevæggrunde for at opstille Kontrakten:
”Forrådt, tænker jeg, jeg er forrådt, og pludselig husker jeg at sådan sagde hun for næsten tre måneder siden, og dengang forstod jeg ikke hvad hun mente. (…) Men det betyder jo noget. Det betyder jo alt, både når utroskaben begås med en fremmed og med en nær ven. Jeg føler tab.”
Kærligheden genfødes, men med mindre selvfølgelighed end før. Det der før var let, er blevet kompliceret, og grusomheden har fundet vej ind i forholdet. For Maria er der dog blevet plads til mere kærlighed, og det er op til de to mænd i hendes liv at udrede problemerne.
Hun ser kun kærligheden, og romanens slutning tyder på, at det lykkes Johann og Christian at gøre det samme. Realistisk? Måske ikke – men med Gabriels hjælp kan det være det lykkes.
Kommentarer