For første gang kan Litt Talk Festival på Vallekilde Højskole pryde plakaten med et internationalt navn af høj kaliber. Lørdag den 3. februar står den amerikanske digter, youtuber og blogger Steve Roggenbuck på scenen.
Af Alma Kjær Agergaard
Ud af 11 etablerede forfattere, heriblandt danske kanoner som prisvindende Svend Åge Madsen, krimiforfatter Jesper Stein og børnebogsforfatter Hanne Kvist, er internet-digteren Steve Roggenbuck en af de store stemmer på programmet til Litt Talk 2018.
”Steve Roggenbuck er et fænomen,” mener kunstnerisk leder Simon Fruelund. En amerikansk udgave af Caspar Eric, der ifølge Simon Fruelund giver litteraturfestivalen Litt Talk et stærkt internationalt perspektiv i år.
Normalt skal forfatterne holde en ’talk’ – et oplæg på 20 minutter om det at skrive, men YouTubefænomenet Roggenbuck bliver i stedet interviewet af sin oversætter Pejk Malinovski om eftermiddagen lørdag den 3 februar og performer så selv lørdag aften. I år har den kunstneriske leder i høj grad justeret festivalens format efter, hvad kunstnerne er gode til. Det er derfor også muligt at se flere af Roggenbucks litterære YouTube film.
Da Steve Roggenbuck er en ung stemme, der benytter sociale medier som sit papir, henvender han sig klart til gæsterne på Litt Talk. Jan Samuelsen, projektleder på Litt Talk siger stolt: ”Vi blærer os med at være den litteraturfestival, der har den yngste målgruppe.”
Som en af de mest markante internet-digtere har Roggenbuck stor betydning for samtidens lyrik. Hans mest sete video ‘Make Something Beautiful Before You Are Dead’ (Lav Noget Smukt Før Du Er Død) har 200.000 visninger på Youtube. Indtil videre kan man i Danmark kun læse hans værker på modersmålet engelsk, men den 4 februar, dagen efter Roggenbuck optræder med sin litteratur på Vallekilde Højskole, udgiver forlaget Basilisk hans bog ‘At regne ud hvor mange drikkepenge man skal give er det nemmeste i verden den her går ud til min familie og mine venner’ på dansk.
Litt Talk har ikke sit fokus på det skrevne produkt, men giver et bredt indblik i forfatteres skriveproces. Der er stor variation i forfatternes genremæssige baggrund og erfaringsniveau. 11 etablerede forfattere, fire debutanter, tre fra Forfatterskolen og mange unge forfatterspirer er på programmet. Søndag står Sara Omar på debutantscenen til interview og oplæsning fra sin omdiskuterede roman ’Dødevaskeren’. På den store scene kan du lørdag høre Jesper Stein, Hanne Kvist og Iben Mondrup. Svend Åge Madsen går på søndag, som en af de 10, der skal holde en ’talk’ – et format opfundet på Vallekilde Højskole inspireret af Ted-talken. Her reflekterer forfatterne over sit skriveri. De må gerne være personlige og flette oplæsning ind i talen. Det eneste benspænd er en makstid på 20 minutter.
Kommentarer