Situationsrapport fra Furesø Kommunes nylig afholdte læse-event med besøg af Helle Helle og Lone Hørslev og over 2200 besøgende.
Af Beth Høst, pensioneret bibliotekar fra Furesø Bibliotek & Borgerservice
Hvordan formidler man læseoplevelser på en rigtig god måde?
Det spørgsmål kunne man få besvaret ved at opleve Furesø Kommunes netop afholdte læse-event.
Furesø blev en af de 12 udvalgte læsekommuner under "Danmark Læser", der er foregået en masse med Furesø Bibliotekerne som omdrejningspunkt, bl.a. har et cykelværksted for udviklingshæmmede, "Pedalartisterne", bragt bøger ud til borgere, der tilmeldte sig en "Årstiderne-lignende" ordning, hvor man kunne bestille bøger af en bestemt slags bragt til døren. Og dermed måske få nogle lidt andre bøger, end man måske selv ville have taget ned fra hylden. Lokale kendte profiler har fortalt om deres yndlingsbøger i lokalavisen, gode bøger indkøbt af bibliotekerne på det lokale genbrugsmarked har været til rådighed på steder i kommunen, hvor folk alligevel venter og mange andre initiativer er taget for at give borgerne et ekstra puf til at læse.
Det hele kulminerede i en kæmpe læsefestival afholdt i slutningen af januar på Værløse Bibliotek over 2 dage med masser af arrangementer med- og om forfattere, om bøger, med "scenarier" , der illustrerede lokale forfattere lige fra Kaalund til Bitterfissen, naturligvis børneteater og andre tilbud for børn omkring ORD, men først og fremmest handlede dagene om bøger, bøger og bøger.
Og blev det en succes? der kom 2200 mennesker i alt, der var fuldt hus til flere af enkeltarrangementerne, og et læserbrev i den lokale avis fortalte om et overflødighedshorn af litterært slik med slut replikken :"gid det kunne gentages".
Den slags skaber jo afhængighed. Så jo! Det var en succes.
For at komme tilbage til starten kan jeg lige fortælle, at borgmester Ole Bondo, der bød velkommen, fortalte om en af de romaner, han havde læst i ungdommen, og som stadig betød noget for ham: Waltari's "Sinuhe Ægypteren", og om hvordan han stadigvæk brugte det, den havde lært ham. Flere tilhørere gik direkte ind i det nærliggende biblioteksudlån og spurgte efter bogen. Sådan!!
Det overrasker jo ingen bogmennesker, at Helle Helle og Lone Hørslev kunne trække fulde huse, ejheller at børneteater og foredrag om Skammerens Datter-forestillingen fyldte publikumspladserne.
Jeg vil hellere her gengive mine subjektive indtryk; hvad fornemmede jeg midt i dette virvar af tilbud, at folk "ville ha", når det gælder litterære oplevelser, der giver mere end bare at sidde alene med teksten foran sig?.
Svaret er, at de vil opleve "det nære", de vil opleve mennesker! Og gerne mennesker, der kan fortælle om bøger samtidig med, at de har øjenkontakt.
En lidt negativ oplevelse, nemlig at denne skribents "bod", hvor man kunne høre om Litteratursiden.dk ikke var noget tilløbsstykke, kan helt sikkert også opfattes således: en pc-skærm er ikke tillokkende, når det gælder bogoplevelser. I hvert fald ikke for dét segment, der kom som publikum ved denne læsefestival.
Derimod da jeg sad sammen med andre lokale bog-elskende borgere og skulle holde vores oplæg om de gode bøger, som vi nu havde valgt at snakke om. Så var der fyldt på vores lille "scene's" tilskuerpladser, og lydhørheden stor.
Et andet positivt indtryk, der skal afslutte denne beretning, var da stand-up'eren Mette Frobenius fortalte om sine yndlingsbøger. Hun er ret vild med Søren Ulrik Thomsen, kan jeg fortælle. Hun snakkede meget om, hvor vigtigt det stadigvæk er at holde papir-bogen i hævd!! Den kunne digteren nemlig også skrive en hilsen i til sin store fan Mette, men generelt lød det fra hende: "det er slet ikke det samme med en skærm!"
Jeg kunne ikke være mere enig.
Kommentarer