Vibeke Johansen, der står bag krimimessen i Horsens, er en af de tre nominerede til den nye Blixenprisen for årets indsats for litteraturformidling. Vi har stillet Vibeke en række spørgsmål om bl.a. litteraturformidling og kærligheden til krimier. #DuFårMigTilAtLæse
Vibeke Johansen har været bibliotekar på Horsens Bibliotek siden 1981 og har været med til at starte den meget succesrige Krimimesse op. Krimimessen blev første gang afholdt i 2001 med titlen 'Temadag om den Nordiske Kriminalroman'.
Motiveringen for nomineringen af Vibeke lyder således:
"Bibliotekar Vibeke Johansen fra Horsens Bibliotek er drivkraften bag Krimimessen. Takket være Vibeke Johansens engagement og tætte samarbejde med forfattere, forlag og dagblade er den blevet Nordens største krimimesse, der i 2017 blev besøgt af over 7300 gæster. Ved at tilrettelægge et originalt program, hvor danske og internationale forfattere møder deres læsere i øjenhøjde, kan Vibeke Johansen om nogen tage æren for krimimessens succes samtidig med, at hun har været med til at skabe anerkendelse af krimiens samfundsdebatterende kvaliteter."
• Er du overrasket over at være blevet nomineret til Blixenprisen for årets indsats for litteraturformidling?
"Ja da. Og meget glad. Vi er jo flere, der arbejder med Krimimessen, så i virkeligheden burde det være Krimimessen – eller hele holdet, der var nomineret."
• Hvad betyder nomineringen i forhold til at skabe respekt og anerkendelse omkring litteraturformidling på bibliotekerne?
" Priser er godt pressestof, så omtale af den nye pris gavner selvfølgelig generelt litteraturen og formidlingen i de danske biblioteker. Jeg synes, det er så fint, for priser skaber synlighed. Og jeg forstå, at der har været en stor interesse for at nominere kandidater til den nye pris, så alene der tyder jo på at det kan blive en vigtig og respekteret pris. Synligheden har vel flere sider. Dels bliver flere læsere/borgere måske klar over, hvad vi tilbyder i bibliotekerne. Dels forestiller jeg mig, at bibliotekscheferne vil synliggøre prisen for politikerne. Vi lever jo i nedskæringstider. Så argumenter i forhold til politikerne er altid velkomne."
• Hvad er det vigtigste i den gode litteraturformidling?
"At kunne videregive læselyst og -glæde. ”Sell the sizzle – not the sausage”."
• Hvornår er man en god litteraturformidler og hvad betyder samarbejdet med andre aktører for formidlingen?
"Det er man vel, når man sender en glad og fornøjet læser ud ad døren. Og det er uanset om formidlingen sker én til én, som det jo ofte sker i det det daglige arbejde i bibliotekerne eller formidlingen sker i mindre eller store arrangementer, som Krimimessen er blevet. I forbindelse med Krimimessen, ville den jo ikke have været, hvor den er i dag uden det fantastiske samarbejde med forlagene og forfatteren men også med alle vores kolleger ude i folkebibliotekerne, som bakker så flot op om Krimimessen. De laver udstillinger og booktalks og sender busser til Horsens. Vi er så glade og taknemmelige."
• Hvad er den bedste oplevelse du har haft i rollen som litteraturformidler?
"For mange år siden sad jeg en sommer og lavede Noget der ligner – lister, et koncept, der senere blev brugt på Litteratursiden og blev populære. (Jeg sad i redaktionen i sitets første år) . Det var sjovt og gav rigtig god mening."
• Hvad er det de ”Noget der ligner lister”, som du fandt på, kan overfor læserne?
"Hvis du ikke lige har en bibliotekar/litteraturformidler ved hånden, kan de lister måske være det næstbedste. Når læseren ikke fysisk kan blive holdt i hånden, får de i nogen grad stad en slags personlig betjening alligevel, omend den er digital. Det var sjovt at arbejde med og selvfølgelig er det en fornøjelse at se, at de stadig så mange år efter er at finde på Litteratursiden. Så kan man da godt blive lidt stolt. Jeg kan huske, at da jeg præsenterede ideen og et par af de nye lister for et par yngre kolleger, var deres kommentar: ”Hvad så dér, moster nede i Horsens”. Det opfattede jeg som en ros :-) "
• Skal man som litteraturformidler selv være en dedikeret læser?
"Jamen, det tror jeg faktisk er nødvendigt for at være en troværdig formidler. Som i ”Vi bruger det selv”. "
• Hvad har krimimessen betydet for krimiens status i Danmark?
"Krimimessen har været medvirkende til et større fokus på krimien og er nu blevet ét af de steder, hvor forfatterne møder deres mange læsere."
• Hvor stammer din kærlighed til krimier fra?
"Det begyndte med De fem, Kim- bøgerne og Frk. Detektiv. Siden lyttede jeg til de voksnes snak om den nye Agatha Christie, og så kastede jeg mig selv over dem. Og siden fortsatte det :-)"
• Er der nogle forhold ved krimier, der gør dem anderledes at formidle end andre genrer?
"Det tror jeg som ikke, eftersom det der for mig betyder noget at videregive glæden ved at fordybe sig – lukke nye og andre verdener ind."
• Hvad betyder det for Krimimessen, at den idag foregår på Fængslet?
"Da vi for første gang i 2007 fik mulighed for at afholde Krimimessen på det nedlagte Statsfængsel betød det, at publikumstallet steg med mere en 300%. Og siden er det kun gået fremad. Fra 200 gæster i 2001 på Horsens Ny Teater til 7.300 gæster her i 2017. Fængslet som ramme om Krimimessen er ganske unik. Vi hører det fra publikum, vi hører det fra forfatterne og ikke mindst fra forlag og agenter, når de inviterer deres udenlandske forfattere. Alle synes, at det er så interessant og under alle omstændigheder medvirkende til, at de store udenlandske forfattere vil overveje et besøg i et lille land med et meget mærkeligt sprog. Da skotske Ian Rankin for et par år siden deltog i Krimimessen og så Fængslet for første gang, var hans kommentar. ”Oh, it’s a real one."
Krimimessen er forbundet med Fængslet."
• Hvordan fremmer man bedst læseglæde?
"Det kan du garanteret gøre på mange måder. Men det er svært at komme uden om ordet begejstring, Hvis du er en begejstret læser selv, så smitter det. Og så er det for øvrigt ”ligegyldigt”, om du har et ansættelsesbrev/får løn for at dele ud af din begejstring. Se bare på, hvad der sker rundt omkring i alle landets læsekredse og –klubber, som for en stor dels vedkommende bliver kørt af entusiatiske og frivillige læsere."
• Hvad er din bedste læseoplevelse?
"Jeg er blevet meget glad for at høre lydbøger, når jeg går med min gravhund. Og her har nogle af de allerbedste læseoplevelser været Murakami, Dickens og Håkan Nessers lange serie om Van Veeteren."
• Hvordan er formidlerens rolle i forhold til det øvrige litterære kredsløb?
"Vi er en del af det, og ude i bibliotekerne har vi heldigvis et fantastisk godt forhold til både forfatterne og forlagene. I sidste ende gavner det læserne, og det er jo dem, det hele handler om."
Se videoen: Vibeke Johansens kærlighed til krimier
Foto: Willy Wegner
Kommentarer