Vi spørger Jakob Vedelsby, formand for Dansk Forfatterforening og initiativtager til Blixenprisen, om tankerne bag såvel den store gallafest for litteraturen som den nye formidlingspris.
Jakob Vedelsby er forfatter, freelance skribent og formand for Dansk Forfatterforening 2014-2017.
Hvorfor har vi brug for en prisfest for litteraturen?
Blixenprisen er et gallaarrangement med rød løber og champagne – en kæmpestor fest for over 600 mennesker, som elsker litteratur og for de flestes vedkommende lever og ånder for bøger. Hvad enten de selv arbejder i branchen eller er en af de mange læsere, som får mulighed for at købe billet til prisfesten.
Det er fantastisk at være med til at skabe en begivenhed, hvor repræsentanter for alle dele af den stærkt konkurrenceprægede bogbranche kan møde hinanden under festlige former og skåle på det, det hele handler om, nemlig kærlighed til litteraturen. Jeg tror også på, at vi med Blixenprisen – samtidig med at vi fejrer litteraturen og dem der står bag den – kan være med til at skabe større sammenhængskraft i bogbranchen, hvilket gør os bedre i stand til at stå skulder ved skulder i arbejdet for at skabe bedre vilkår for forfatterne og dermed for litteraturen.
Endelig har Blixenprisfesten fra starten også været tænkt som omdrejningspunktet for en landsdækkende folkefest for bogen, med det mål at manifestere dens samfundsmæssige betydning og skabe grundlag for en løbende fejring af litteraturen i al dens mangfoldighed. Sidste år tog Dansk Forfatterforening det første skridt i den retning ved at etablere en årlig konference på Christiansborg under overskriften ”Litteraturens rolle i samfundet”, men med skiftende temaer. Vi har i år endvidere introduceret en helt ny arrangementstype, som vi kalder Blixen Talks. En Blixen Talk er en litterær salon med både et kunstnerisk og et litteraturfagligt indhold, som vi fremover gennemfører henover året og rundt omkring i landet.
Hvad betyder Blixen Prisfesten for det litterære miljø i Danmark?
Det litterære miljø er i virkeligheden mange forskellige miljøer, som opstår de steder, hvor forfattere mødes. Dansk Forfatterforening er centrum for et litterært miljø. Det samme er flere af forlagene, som knytter forfatterne tættere til sig gennem sociale og faglige arrangementer. De fleste forfattere har brug at være en del af et miljø med ligesindede. Vi sidder jo ved vores skriveborde og længes undertiden efter nogen at sparre, diskutere litteratur, drikke øl og måske endda kysse med. Blixenprisen er blevet et årligt tilbagevendende mødested for små og større litterære miljøer, og det er min oplevelse, at folk er utroligt glade for den mulighed. Der bliver virkelig snakket igennem.
Hvorfor er der prisuddeling i så mange forskellige kategorier?
Det afspejler, at Blixenprisen er en fejring af hele den mangefacetterede bogbranche fra forfatter til boghandler. Alle led er vigtige, og en ganske særlig indsats – uanset hvor i fødekæden den finder sted – fortjener hæder og ære. Samtidig med at fx den boghandler, der nytænker på exceptionel vis, eller den forlagsredaktør, der formår at løfte sine forfattere til helt nye højder, kan inspirere andre i branchen i lignende roller og dermed løfte det samlede niveau.
Hvad er din bedste oplevelse med litteratur?
I stedet for at nævne nogle af de mange fremragende bøger, jeg har læst, vil jeg sige, at der for mig ikke er særlig meget, som kan hamle op med det at være fordybet i arbejdet med en roman – når det vel at mærke kører derudad. Følelsen af at skabe noget, som vokser ud af en indre nødvendighed – og med det mener jeg, at man simpelthen ikke kan forhindre ordene i at brede sig ud over papiret – og så bagefter opdager, at ordene belyser sammenhænge, som man ikke før havde klarhed over, eller tilbyder helt nye synsvinkler på verden. Det er ren ekstase.
Hvad var tankerne bag den nye Blixenpris for årets indsats for litteraturformidling, og hvad kan den betyde for fremtidens litteraturformidling i Danmark?
Temaet for Dansk Forfatterforenings 2017-konferencen på Christiansborg, som fandt sted i begyndelsen af april, var netop ”litteraturformidling”, og det er også emnet i indeværende år for vores Blixen Talks, hvor vi sætter scenen for en folkelig, litteraturfaglig og politisk samtale om et aktuelt tema, som vi vurderer, er vigtigt i forhold til at fremme litteraturens samfundsmæssige udbredelse og gennemslagskraft. Og her er litteraturformidling alfa og omega.
I en turbulent samtid, hvor bogstoffet skrumper i kultursektionerne og i bl.a. DR’s sendeflader, er det vigtigere end nogensinde at slå på tromme for litteraturen og dens helt centrale samfundsrolle. Og her er en seriøs, kvalificeret og varieret litteraturformidling vigtigere end nogensinde før. Med den nye litteraturformidlingspris ønsker vi at understrege netop dét – og vi ønsker at sige til alle de mange, mange dygtige og ihærdige formidlere ude i det ganske land, som elsker litteratur og brænder for at formidle den, at vi som forfattere er dem dybt taknemmelige. Derudover håber vi selvfølgelig, at den opmærksomhed, som den nye pris skaber, vil inspirere endnu flere til at engagere sig i litteraturformidlingen.
Hvad er god litteraturformidling?
Den gode litteraturformidling finder sted overalt i samfundet. Fra den velskrevne klumme om tendenser i lyrikken på en bogblog over et innovativt litteraturarrangement på et bibliotek til den involverende radio- eller tv-udsendelse, som har litteratur på dagsordenen. Og i alle mulige andre sammenhænge. Litteraturformidling finder i høj grad også sted i skolesystemet. Det er netop i de tidlige år, at interessen for litteratur typisk vågner og man begynder at sluge bøger med stor appetit. Ofte efter påvirkning fra en lærer, som formår at dele sin litteraturbegejstring på en måde, så eleverne slet ikke kan holde sig fra bøgerne. Lærerne er med andre ord altafgørende i forhold til at sikre, at litteraturen også fremover opleves som en uundværlig del af livet for de fleste mennesker. Dét skal vi stile målrettet efter, fordi det er livsvigtigt for samfundet, at vi har forfattere og litteratur, som kan åbne døre til verdener, muligheder og perspektiver, mennesker ellers ikke ville være bevidste om. Men alt det forudsætter først og fremmest at bøgerne bliver skrevet og at de dernæst når ud til læserne.
Jakob Vedelsby er forfatter, freelanceskribent samt formand for Dansk Forfatterforening frem til juni 2017, hvor han efter eget ønske træder tilbage for at få mere tid til forfatterskabet, som præsenteres her: www.jakobvedelsby.dk
Kommentarer